Content feed Comments Feed

RUGACIUNILE DIMINETII

Publicat de Mihai (admin) miercuri, 1 aprilie 2009

Sculandu-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cantare ingereasca strigam Tie, Puternice : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne; mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschide, ca sa Te laud pe Tine, Preasfanta Treime : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi, ci cu frica sa strigam in miezul noptii : Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Din somn sculandu-ma, multumescu-ti Tie, Prea Sfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga Ta rabdare nu Te-ai maniat pe mine lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele; ci ai facut iubire de oameni, dupa obicei, si in deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum, lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa ma invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant in marturisirea inimii si sa laud Prea Sfant numele Tau : al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Alta rugaciune :

Slava Tie, Imparate, Dumnezeule atotputernice, Care cu purtarea Ta de grija cea dumnezeiasca m-ai invrednicit pe mine pacatosul si nevrednicul a ma scula din somn si a dobandi intrare in sfanta casa Ta; primeste, Doamne, si glasul rugaciunii mele, ca si al sfintelor si intelegatoarelor tale Puteri, si binevoieste ca, din inima curata si cu duh de umilinta sa Ti se aduca Tie lauda din necurate buzele mele, ca si eu sa ma fac partas fecioarelor celor intelepte, cu luminata faclia sufletului meu, si sa Te slavesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvantul, Cel slavit in Tatal si in Duhul Sfant, Amin.

Apoi :

Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu,
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu,
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru (cu trei inchinaciuni)
Apoi indata Psalmul 50:

1. Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta,
2. Si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea.
3. Mai vartos ma spala de faradelegea mea, si de pacatul meu ma curateste.
4. Ca faradelegea mea eu o cunosc, si pacatul meu inaintea mea este pururea.
5. Tie Unuia am gresit, si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu.
6. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea.
7. Ca iata adevarul ai iubit, cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale Mi-ai aratat mie.
8. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi.
9. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
10. Intoarce fata Ta de la pacatele mele, si toate faradelegile mele sterge-le.
11. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si Duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele.
12. Nu ma lepada de la fata Ta, si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine.
13. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale, si cu Duh stapanitor ma intareste.
14. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce.
15. Izbaveste-ma de varsarea de sange Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
16. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta.
17. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
18. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.
19. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului.
20. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul tau vitei.

SIMBOLUL CREDINTEI

CRED intr-Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor.Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut. Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pilat din Pont, a patimit si S-a ingropat.Si a inviat a treia zi dupa Scripturi si S-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a carui Imparatie nu va avea sfarsit.Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci.Intru una Sfanta Soborniceasca si apostoleasca Biserica.Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor.Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie. Amin!
Rugaciunea intaia a Sfantului Macarie cel Mare:

Doamne, curateste-ma pe mine pacatosul, ca niciodata n-am facut bine inaintea Ta; scapa-ma, deci de vicleanul si fa sa fie in mine voia Ta, ca fara de osanda sa deschid gura mea cea nevrednica si sa laud Prea Sfant numele Tau : al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Rugaciunea a doua:

Din somn sculandu-ma, cantare in miez de noapte aduc Tie Mantuitorule, si inaintea Ta cazand, strig : nu ma lasa sa adorm in moartea pacatelor, ci ma miluieste, Cel ce Te-ai rastignit de voie, si pe mine cel ce zac in lene, grabind ma scoala si ma mantuieste, ca sa stau inaintea Ta in rugaciuni; iar dupa somnul noptii, sa-mi luminezi ziua fara de pacat, Hristoase Doamne si ma mantuieste.
Rugaciunea a treia:
Catre Tine Stapane, Iubitorule de oameni, sculandu-ma din somn scap si spre lucrurile Tale ma nevoiesc, ma rog Tie, ajuta-mi cu milostivirea Ta in toata vremea si in tot lucrul. Scapa-ma de toate lucrurile cele rele lumesti, si de sporirea diavoleasca izbaveste-ma, si ma du intru Imparatia Ta cea vesnica; ca Tu esti Facatorul meu si purtatorul de grija si datatorul a tot binele, si in Tine este toata nadejdea mea, si Tie slava inalt, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Rugaciunea a patra:

Doamne, Care cu multa bunatatea Ta si cu indurarile Tale cele mari mi-ai dat mie, robului Tau, de am trecut timpul noptii acesteia fara ispita de toata rautatea pizmasului, Tu Insuti Stapane, Facatorule a toate cate sunt, invredniceste-ma cu adevarata lumina Ta, ca sa fac voia ta cu inima luminata, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!
Rugaciunea a cincea:

Doamne, Dumnezeule, Atottiitorule, Care primesti de la puterile Tale cele ceresti cantarea Sfintei Treimi, primeste si de la noi nevrednicii robii Tai cantarea Sfintei Treimi, si ne daruieste ca in toti anii vietii noastre si in tot ceasul, Tie slava sa-Ti inaltam : Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Rugaciunea a sasea:

Doamne Atottiitorule, Dumnezeul puterilor si a toate trupurile, Care intre cele de sus locuiesti si spre cei smeriti privesti; Cel ce ispitesti inimile si rarunchii si tainele oamenilor le stii cu adevarat, Lumina fara de inceput si pururea fiitoare, in Care nu este mutare sau umbra de schimbare, Insuti Imparate fara de moarte, primeste rugaciunile noastre pe care le facem catre Tine din gurile noastre cele necurate in aceasta vreme a noptii, indraznind pentru multimea milelor Tale. Lasa noua greselile ce am gresit inaintea Ta : cu cuvantul, cu lucrul, din stiinta si din nestiinta. Curateste-ne pe noi de toate intinaciunile trupesti si sufletesti,facandu-ne pe noi casa Cinstitului si Sfantului Tau Duh. Si ne daruieste noua cu inima veghetoare si curata sa trecem toata noaptea acestei vieti, asteptand luminata si sfanta zi a Unuia Nascut Fiului Tau, a Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos, in care va veni pe pamant cu slava sa judece pe toti si sa plateasca fiecaruia dupa faptele lui. Ca sa nu ne aflam zacand si dormitand, ci priveghind si sculati in lucrarea poruncilor Lui si sa fim gata a intra in bucuria si camara Slavei Lui celei Dumnezeiesti, unde este glasul celor ce Te lauda si nespusa dulceata a celor ce vad pururea frumusetea cea nespusa a Fetei Tale; ca Tu esti lumina cea adevarata, Care luminezi si sfintesti toate, si pe Tine Te lauda toata faptura in veci. Amin.
Rugaciunea a saptea:
Pe Tine Te binecuvantam, inalte Dumnezeule si Doamne al milelor, Cel ce faci cu noi pururea lucruri mari si cu anevoie de urmat, slavite si prea minunate, care nu au numar. Cel ce ne-ai dat noua somn spre odihna neputintelor noastre si spre repaus de ostenelile trupului celui cu milte osteneli. Multumindu-Ti ca nu ne-ai pierdut pe noi cu faradelegile noastre, ci dupa obiceiul cel iubitor de oameni Te-ai milostivit si ne-ai ridicat pe noi a maneca si a slavi Stapanirea Ta. Pentru aceea ne rugam bunatatii Tale celei neasemanate : lumineaza ochii gandului nostru si ridica mintea noastra din somnul cel greu al lenii, si ne deschide gura noastra si o umple de laudele Tale, ca sa putem in liniste a canta, a Te lauda si pururea a ne marturisi Tie: lui Dumnezeu Celui slavit in toate si de toti, Tatalui Celui fara de inceput, impreuna si Unuia-Nascut Fiului Tau, si Prea Sfantului si Bunului si de viata Facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Rugaciunea a opta a Sfantului Ioan Gura de Aur:
12 cereri dupa numarul ceasurilor noptii

Doamne, nu ma lipsi pe mine de binele Tau cel Ceresc.Doamne, izbaveste-ma de muncile cele de veci.Doamne, de am gresit, fie cu mintea, fie cu gandul sau cu cuvantul, sau cu lucrul, iarta-ma.Doamne, izbaveste-ma de toata nestiinta, uitarea, neindraznirea si de nesimtirea cea impietrita.Doamne, izbaveste-ma de toata ispitirea.Doamne, lumineaza-mi inima pe care a intunecat-o pofta cea rea.Doamne, eu ca un om am gresit, iar Tu ca un Dumnezeu indurator miluieste-ma vazand neputinta sufletului meu.Doamne, trimite mila Ta in ajutorul meu, ca sa preaslavesc Preasfant numele Tau.Doamne Iisuse Hristoase, scrie-ma pe mine robul Tau in cartea vietii si-mi daruieste sfarsit bun.Doamne Dumnezeul meu, macar ca n-am facut nici un bine inaintea Ta, ci-mi da dupa Darul Tau, sa pun inceput bun.Doamne, stropeste inima mea cu roua Darului Tau.Doamne al cerului si al pamantului, pomeneste-ma pe mine, pacatosul, robul Tau, rusinatul si necuratul, in Imparatia Ta. Amin.
Rugaciunea a opta a Sfantului Ioan Gura de Aur:
12 cereri dupa numarul ceasurilor zilei

Doamne, primeste-ma in pocainta.Doamne, nu ma lasa pe mine.Doamne, nu ma duce pe mine in ispita.Doamne, da-mi cuget bun.Doamne, da-mi lacrimi si aduceri aminte de moarte si umilinta.Doamne, da-mi cuget sa-mi marturisesc toate pacatele mele.Doamne, da-mi smerenie, curatie si ascultare.Doamne, da-mi rabdare, voie nebiruita si blandete.Doamne, sadeste in mine radacina bunatatilor si frica Ta in inima mea.Doamne, invredniceste-ma sa Te iubesc cu tot sufletul si gandul meu si sa fac in toate voia Ta.Doamne, apara-ma de oamenii galcevitori, de draci, de patimile trupesti, si de toate celelalte lucruri necuvioase.Doamne, stiu ca faci precum vrei Tu, deci sa fie si in mine pacatosul voia Ta; ca binecuvantat esti in veci. Amin.
Rugaciunea a noua, catre Sfantul Inger pazitor:

Ingerul lui Hristos cel Preasfant, catre tine cad si ma rog, pazitorul meu cel sfant, care esti dat mie de la Sfantul Botez spre pazirea sufletului si pacatosului meu trup. Iar eu, cu lenea mea si cu obiceiurile mele cele rele, am maniat preacurata lumina ta si te-am izgonit de la mine cu toate lucrurile cele de rusine : cu minciunile, cu clevetirile, cu pizma, cu osandirea, cu trufia, cu neplecarea, cu neiubirea de frati si cu tinerea de minte a raului, cu iubirea de argint, cu necuratia, cu mania, cu scumpetea, cu mancarea cea fara de satiu, cu betia, cu multa vorbire, cu gandurile cele rele si viclene, cu obiceiurile cele rele si cu indraznirea spre pacate, avand deosebita voire spre toata pofta cea trupeasca. O! rea voire a mea, pe care nici dobitoacele cele necuvantatoare nu o au! Dar cum vei putea sa cauti spre mine, care ma aflu cazut in pacate ? Sau cu ce ochi, Ingerul lui Hristos, vei cauta spre mine, cel ce m-am impleticit asa rau in lucruri intinate ? Sau cum voi putea sa-mi cer iertare faptelor mele celor amare, rele si viclene, in care cad in toate zilele si in tot ceasul! Cad dar inaintea ta si ma rog, pazitorul meu cel sfant, milostiveste-te spre mine pacatosul robul tau. Fii mie ajutator si sprijinitor asupra pizmasului meu celui rau, cu sfintele tale rugaciuni, si Imparatiei lui Dumnezeu ma fa partas, cu toti sfintii, acumm si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Rugaciunea a zecea catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu:

Prea Sfanta Stapana mea de Dumnezeu Nascatoare, cu sfintele si preaputernicele tale rugaciuni, izgoneste de la mine smeritul si ticalosul robul Tau : deznadajduirea, uitarea, necunostinta, nepurtarea de grija si toate gandurile cele spurcate, rele si hulitoare de la ticaloasa mea inima si de la intunecata mea minte, si stinge vapaia poftelor mele, ca sarac sunt si ticalos. Izbaveste-ma de multe rele si aduceri aminte, de naravuri si de toate faptele cele rele ma izbaveste, ca binecuvantata esti de toate neamurile, si se slaveste prea cinstitul tau nume in vecii vecilor. Amin.
Rugaciunea a unsprezecea catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu:

Imparateasa mea prea buna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria scarbitilor, acoperitoarea necajitilor, vezi-mi nevoia, vezi-mi scarba, ajuta-mi ca unui neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu il stii, ci-l dezleaga precum vrei, ca n-am alt ajutor afara de tine, nici alta folositoare grabnica, nici alta mangaietoare buna, ci numai pe tine, o! Maica a lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin.
Rugaciunea a doisprezecea catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru.Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

1 Response to RUGACIUNILE DIMINETII

 1. Georgeta Says:
 2. Doamne, noaptea a trecut
  si noi liniste-am avut
  al Tau inger prea iubit
  cu-ngrijire ne-a pazit
  Doamne, da-ne ajutor
  ca sa-avem la lucru spor
  voile sa-ti implinim,
  fii Tai iubiti sa fim!

  AMIN!Georgeta.

   

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare