Content feed Comments Feed

Cea mai veche Biblie din lume, accesibilă acum pe internet

Publicat de Mihai (admin) sâmbătă, 11 iulie 2009


Primul fragment din cea mai veche biblie cunoscută în lume, "Codex Sinaiticus", adusă din Egipt de un savant german în secolul al 19-lea şi apoi dispersată în patru ţări, va putea fi consultat, începând de joi, pe internet, a indicat directorul Bibliotecii Universitare din Leipzig.

Este vorba despre "un prim pas decisiv" în proiectul iniţiat de British Library de convertire în format digital şi prezentare pe internet a aproximativ 400 de pagini ale celei mai vechi biblii din lume.

Biblia este dispersată în prezent la Leipzig, Londra, Sankt Petersburg şi mănăstirea Sfânta Ecaterina din Egipt.

"Codex Sinaiticus", ce conţine versiunea completă a Noului Testament, a fost scris în limba greacă, între anii 330 şi 350 d.c., pe piele de vacă, de către călugării mănăstirii Sfânta Ecaterina, situată pe muntele Sinai, în Egipt, şi apoi abandonat.

Nu se cunosc motivele pentru care acest manuscrisa fost împărţit în mai multe locuri şi nici momentul în care s-a întâmplat acest lucru.

Cele 400 de pagini conservate astăzi au fost aduse în Europa, în secolul al 19-lea, de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, în timpul a trei călătorii succesive.

Din cele 400 de pagini, 43 sunt depozitate din 1844 la Biblioteca Universitară din Leipzig, a explicat Ulrich Schneider, directorul instituţiei.

Oraşul Sankt Petersburg nu mai deţine decât cinci pagini din cele 347 pe care le-a obţinut în secolul al 19-lea datorită lui Tischendorf şi a unui cercetător rus concurent: celelalte 342 au fost vândute de Stalin oraşului Londra în cursul secolului al 20-lea.

20 de pagini se află încă la mănăstirea Sfânta Ecaterina, care reclamă de multă vreme restituirea celorlalte pagini ale Codexului. Călugării mănăstirii au fost însă de acord să colaboreze la realizarea proiectului digital susţinut de numeroase fundaţii private.

Paginile originale ale Codexului sunt imposibil de transportat în prezent.

Începând de joi, "peste 1.000 de pagini, printre care cele de la Leipzig şi cele de la British Library, vor putea fi consultate pe site-ul http://www.codex-sinaiticus.net/.", a declarat directorul bibliotecii germane, Ulrich Johannes Schneider.

Următorul fragment din ediţia virtuală a Bibliei va fi accesibil pe internet din noiembrie, potrivit lui Schneider.

Sursa: MEDIAFAX

0 Responses to Cea mai veche Biblie din lume, accesibilă acum pe internet

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare