Sâmbătă, 18 iulie 2009, la Mănăstirea Ciolpani, va fi serbat patronul spiritual al acestui aşezământ monahal, Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum.
Sărbătoarea va fi încununată de o slujbă arhierească ce va fi oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Mănăstirea Ciolpani, unul din locurile de pelerinaj consacrate din judeţul Bacău, este amplasată la circa 5 km de oraşul Buhuşi, într-un cadru natural deosebit, şi este singurul lăcaş de rugăciune din ţară ce poartă hramul acestui martir care a trăit şi a murit pentru credinţa în Hristos în secolul al IV-lea.
Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de suliţaşul Ciolpan, călugărit aici in vremea lui Petru Schiopu, (care a fost domn al Moldovei in 1574-1579 si 1581-1591), şi de la care se trage şi numele schitului. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuţă din lemn de stejar, care există şi azi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric. Lacasul monahal a fost desfiintat in 1959! Mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991, cu osteneala maicilor şi a arhimandritului Emilian Panait, stareţul mănăstirii Runc şi duhovnicul maicilor de la Ciolpani. Sfinţirea bisericii mari cu hramul 'Sfântul Mucenic Emilian' s-a făcut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, în fiecare an la 18 iulie, creştinii vin aici să-l serbeze pe sfântul Emilian.
0 Responses to Hramul singurei mănăstiri închinate Sfântului Emilian de la Durostorum