Content feed Comments Feed

Sfânta Muceniţă Paraschevi - hramul bisericii românilor din Istanbul

Publicat de Mihai (admin) duminică, 26 iulie 2009Duminică, 26 iulie 2009, comunitatea ortodoxă română din Turcia a sărbătorit pe Sfânta Mucenită Paraschevi, care este ocrotitoarea bisericii româneşti din Istanbul şi prin tradiţia locală a tuturor creştinilor ortodocşi care locuiesc pe partea rasăriteană a Golfului Cornul de Aur, în vechile aşezări bizantine Pereea şi Prikidion, astăzi cartierele Galata şi Haskoy din marea metropolă Istanbul.

Străveche basilică bizantină rectitorită în anul 1692 de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Biserica Sf. Mc. Paraschevi din Constantinopol a devenit din luna mai a anului 2004 locaşul de închinare al creştinilor ortodocşi români, iar de Praznicul Înălţării din acest an, cu prilejul Vizitei la Constantinopol şi al demersului Preafericitului Părinte Daniel Patriarhul României, Patriarhia Ecumenică a prelungit acordul greco-român de folosinţă al bisericii până în anul 2014.

La hramul bisericii din acest an, slujba a fost oficiată în limba greacă şi în limba română de către Preasfinţitul Episcop Dionisie de la Biserica Vlahernelor, împreună cu Preacuviosul Părinte Nectarie, Mare Sincel al Patriarhiei Ecumenice şi Părintele Silviu State, parohul comunităţii ortodoxe române.

0 Responses to Sfânta Muceniţă Paraschevi - hramul bisericii românilor din Istanbul

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare