Content feed Comments Feed

A murit Gheorghe Dinică

Publicat de Mihai (admin) marți, 10 noiembrie 2009

Gheorghe Dinică (n. 1 ianuarie 1934, Bucureşti - d. 10 noiembrie2009, Bucureşti) a fost un actor român de teatru şi film. A absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti la clasa profesoarei Dina Cocea, a debutat ca actor în filmul „Străinul” în anul 1963 şi a jucat în peste 60 de filme.

Adesea, critica l-a asemuit cu Robert de Niro, comparaţie de care Gheorghe Dinică nu se declară deloc încântat. „Ce legătură are Robert de Niro cu mine? Eu am studiat şi jucat în România”, a menţionat actorul. Din 1996 este căsătorit cu Gabriela Georgeta.

Actorul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă astăzi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat din data de 22 octombrie. Actorul a fost operat luni seara de colecist dar pronostocul medicilor a fost unul rezervat.

Gheorghe Dinică avea 75 de ani şi în ultimele săptămâni a fost internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca, diagnosticul fiind "colecistită acută alitiazică, flegmonoasă, şoc septic, disfuncţie multiplă de organe cu insuficienţă respiratorie acută - suport ventilator, insuficienţă cardio-circulatorie - suport inotrop, fibrilaţie atrială paroxistică, insuficienţă renală cronică acutizată, disfuncţie digestivă, disfuncţie hepatică".

Starea actorului s-a agravat treptat, de la o infecţie la plămânul stâng care s-a extins la cel drept, apoi a fost diagnosticat cu bronhopneumonie cu stafilococ auriu şi candida, necesitând mai multe intervenţii laparoscopice şi măsuri de terapie intensivă.

Maestrul Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai mari actori români, un simbol al generaţiei sale. A debutat în filmul "Străinul", în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de filme, dintre care "După-amiaza unui torţionar", "Filantropica" şi seria aventurilor comisarului Moldovan au scris istoria cinematografiei româneşti. Numele său a apărut şi pe genericul unor seriale TV dar şi pe afişele a zeci de piese de teatru. Actorul ne lasă moştenire şi câteva albume, precum "Cântece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu. A fost societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din 2002.

1 Response to A murit Gheorghe Dinică

  1. Anonim Says:
  2. Dumnezeu să-l odihnească!

     

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare