Content feed Comments Feed

Ştiaţi de blestemul Sfintei Filofteia?

Publicat de Mihai (admin) luni, 7 decembrie 2009

De peste 600 de ani, ţara Românească este vegheată de Sfânta Muceniţă Filofteia - serbată cu mare evlavie pe 7 decembrie - ale cărei sfinte moaşte se află la Curtea de Argeş.

Racla în care se odihnesc moaştele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. S-a drapat lemnul cu catifea roşie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat picioruşele de sprijin, confecţionate din aluminiu.

În plus, s-au înlocuit bucăţile deteriorate din lemnul de chiparos. Meşterii de la Monetăria Statului, conduşi de Vasile Vasile, au fost şocaţi când au găsit scris pe săculeţul care învelea moaştele un blestem.

Istoria consemnează că speriat că moaştele sfintei vor fi împrăştiate, Mitropolitul Cosma a rostit: “Poruncim cuvioşiei/ tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeşului, să le pecetluieşti într- un săculeţu de bogasin nou lăsându- i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. şi aşa pecetluite să le/ aşezi în sicriu. Şi să ştie fieşcare/ să se ferească a nu cuteza să ciupească/ cât de puţin din sfintele moaşte, că am pus blestem asupra cui/ a cuteza a să atinge/ să ia. Într-a acesta şi chip să urmezi/! Şi să fii blagoslovit! 1791, mai 10”.
Iată povestea fetiţei de 12 ani

Tatăl Filofteii s-a recăsătorit şi a început să o urască pe micuţă, împins de cea de-a doua soţie. Miloasă, de multe ori când fetiţa ducea mâncare tatălui ei la câmp, o parte o dădea unor oameni săraci. Tatăl se hotărî să afle adevărul; văzând că, într-adevăr, împarte mâncarea cu săracii, într-un moment de mânie, luându-i necuratul minţile, a aruncat asupra ei cu barda, rănind-o grav la picior. Sângele s-a scurs repede din trupul firav al fetiţei de numai 12 ani, care a murit pe loc. Era 7 decembrie 1218.

0 Responses to Ştiaţi de blestemul Sfintei Filofteia?

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare