Content feed Comments Feed

Sarbatoriti Dragobetele - Iubeste Romaneste!!!

Publicat de Mihai (admin) duminică, 14 februarie 2010



Draga Române, prea multe traditii romanesti au disparut, considerandu-se demodate.
Strainii ne-au adus HALLOWEEN-ul , o pseudosarbatoare anti-crestina.
Fii nationalist , ultraconservator si mentine vii traditiile noastre stramosesti!
Renunta la Valentine's Day, o sarbatoare catolica si iubeste de Dragobete, 24 februarie.

ISTORIA ZILEI DE DRAGOBETE :

Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi.Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand chiar "mesaj al cerului". Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii.

Celebrat la 24 februarie, obiceiul Dragobetelui se pastreaza inca viu in unele sate din nordul si vestul Olteniei. Sarbatoarea romaneasca a dragostei se mai numeste, in functie de regiune, Santion de primavara, Ioan Dragobete, Dragostitele, Cap de primavara, Logodna sau Insotitul paserilor.
E o zi in care intreaga suflare sarbatorea innoirea firii, se pregatea pentru primavara. Acolo unde dainuiesc credintele populare, de Dragobete, oamenii au incredere in apropiere, de orice fel. Barbatii sunt atenti sa nu le supere pe femei, pentru ca nu le va merge bine. Neaparat, in ziua aceasta, femeile trebuie sa atinga barbati straini. Iar fetele trebuie sa mearga cu baietii la padure, sa culeaga primii ghiocei, si neaparat sa glumeasca unii cu altii, pentru a fi indragostiti tot timpul anului.

Se crede ca, daca in aceasta zi nu se va fi intalnit fata cu vreun baiat, tot anul nu va fi iubita. In Saulesti, judetul Gorj, localnicii cred ca de Dragobete e bine sa vezi cum calca curcanul curca, caci e semn bun pentru tot restul anului. In sudul tarii se mai pastreaza inca obiceiul ca nevestele de curand maritate, nu mai mult de-un an, sa iasa pe ulitele satului cu barbatii lor de mana, sa opreasca barbati straini, sa-i sarute si sa le dea apoi, drept rasplata, de baut.

1 Response to Sarbatoriti Dragobetele - Iubeste Romaneste!!!

  1. Anca Says:
  2. Bravo Mihai!Asta ins sa fii roman:)Dragobetele shi Martzishorul rullz:));)

     

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare