Content feed Comments Feed

Sfanta Nina, intocmai cu Apostolii si luminatoare a Georgiei

Publicat de Mihai (admin) vineri, 14 ianuarie 2011


Desi Georgia a cunoscut foarte devreme crestinismul, prin Sfantul Apostol Andrei, intoarcerea intregii tari la crestinism s-a facut in anul 40, de catre Sfinta Nina, cea intocmai cu apostolii.
Sfanta Nina s-a nascut in Cezarea Capadociei si, potrivit unor manuscrise, a fost verisoara cu Sfantul Gheorghe.

Din copilarie si-a dorit sa raspândeasca învatatura dreptei credinte, într-o tara unde nu era cunoscut Domnul Hristos. Dupa ce tatal ei s-a facut pustnic, iar mama sa a ajuns diaconita într-o manastire, dorinta ei s-a împlinit. Si astfel sfânta Nina s-a îndreptat catre aceasta tara pagâna Iviria unde, prin viata ei îmbunatatita si prin propovaduirea Domnului Hristos, a cucerit inimile oamenilor de acolo, aducând la credinta pe însusi împaratul Miriam al Georgiei, reusind sa darame templul zeului Armazi.

Acesta a trimis scrisori la Constantinopol prin care cerea sa-i fie trimisi episcopi si preoti, astfel, in scurt timp, botezându-se el, curtea si toata tara lui.

Mai târziu, prin îndrumarile Sfintei Nina, a ridicat în capitala tarii sale cea mai frumoasa biserica crestina. Din aceasta tara, a Iviriei, am avut si noi românii, un mare calugar si carturar de seama, pe mitropolitul Antim Ivireanu care, ca si sfânta Nina, a fost un mare luminator în tara noastra.

El a înfiintat o tipografie la manastirea Snagov unde s-au scris carti religioase în câteva limbi.

Astfel, prin aceasta Sfânta, imparatul Mirian a devenit pentru Georgia ceea ce Marele Constantin a fost pentru Imperiul Roman.

Conform traditiei Bisericii Ortodoxe Ruse, ostasul Elioz a castigat tragerea la sorti, ducand Camasa In orasul sau natal Mtskheta, din Georgia. Sora lui, Sidonia, care a auzit despre moartea lui Iisus Hristos si participarea lui Elioz la varsarea Sfantului Sange al Mantuitorului, Ingrozita, a luat In maini Camasa, si a murit pe loc. Nimeni nu a putut sa o ia din mainile defunctei, astfel ca fata a fost Inmormantata Impreuna cu Cinstita Camasa. Ulterior, Sfanta Nina (sarbatorita la 14 ianuarie), a cautat si gasit acest loc si Camasa Domnului. Chiar aici regele georgian Mirian a construit o catedrala Inchinata celor 12 Apostoli, unde Camasa Sfanta a fost pastrata, pana la pradarea, In secolul al XVII-lea, a cuceritorului persan Shah Abbas.

0 Responses to Sfanta Nina, intocmai cu Apostolii si luminatoare a Georgiei

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare