Content feed Comments FeedÎn data de 1 septembrie 2011 – care marchează începutul anului nou bisericesc – Patriarhul Ecumenic a hotărât organizarea unei întâlniri importante, Sinaxa Întâistătătorilor vechilor Biserici Ortodoxe. În acest scop, el i-a invitat pe primaţii Patriarhatelor istorice – Alexandria, Antiohia, Ierusalim – şi pe Arhiepiscopul Ciprului.

Deşi Biserica Ciprului nu este un Patriarhat şi ocupă locul zece în dipticele ecleziastice, Primatul acesteia a fost invitat la Fanar, deoarece datorează autocefalia sa unui sinod ecumenic, la fel ca celelate trei Patriarhii vechi.

În scrisoarea sa, adresată celor trei Patriarhi şi Arhiepiscopului Ciprului, Patriarhul Bartolomeu specifica:

"Vechile Patriarhate ale Bisericii Ortodoxe, împreună cu Preasfânta Biserică a Ciprului, datorită autocefaliei confirmate de către un sinod ecumenic, trebuie să se consulte mai des cu privire la problemele ortodoxe, deoarece acestea reprezintă un trunchi comun al structurii şi articulării Bisericii Ortodoxe, nu pentru a exclude alte Biserici Ortodoxe în deciziile pan-ortodoxe, ci pentru a sprijini şi facilita unitatea pan-ortodoxă".

Cei trei Patriarhi şi Arhiepiscopul Ciprului au răspuns pozitiv la invitaţia Patriarhului Ecumenic. Soborul Primaţilor se va concentra pe două teme, fixate de scrisoarea Patriarhului Ecumenic.

Un prim punct se va ocupa de evoluţiile actuale din Orientul Mijlociu, care au produs îngrijorare în rândul popoarele din regiune şi, în special, în rândul creştinilor ortodocşi şi heterodocşi, privind viitorul. Patriarhul Bartolomeu mai subliniază, de asemenea, necesitatea consultării "asupra situaţiei acestor Biserici, în condiţiile prezente, în sensul unui sprijin frăţesc reciproc".

A doua temă va însemna o discuţie privind "progresele legate de Sfântul şi Marele Sinod al sfintei Biserici Ortodoxe". Soborul Întâistătătorilor va avea loc pe 1 şi 2 septembrie 2011. În plus, Patriarhul Ecumenic va co-oficia Sfânta Liturghie în Biserica Patriarhală Sf. Gheorghe din Fanar, marcând începutul anului nou bisericesc.

0 Responses to 1 - 2 septembrie 2011: Sinaxa Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe istorice, la Constantinopol

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare