Astfel, considerandu-se a fi pictata de Sfantul Evanghelist Luca la 15 ani dupa inaltarea Domnului la Cer, icoana a fost dusa mai intai in Constantinopol (453), de catre Imparatul Leon i, in biserica Izvorului Tamaduirii.
In timpul imparatului Heraclie, Constantinopolul a fost protejat de invazia scitilor, prin mijlocirile Maicii Domnului din icoana. Atunci icoana Preasfintei Fecioare a fost mutata pentru circa trei sute de ani in Biserica Vlahernei. De acolo a ajuns in Korsun (Chersonese), fiind preluata de Sfantul Print Vladimir, cel intocmai cu Apostolii, in 988. El a dus-o la Kiev, apoi a daruit-o locuitorilor Novgorodului, cand s-au crestinat.
Cucerind Novgorodul, tarul Ivan cel Groaznic a luat Icoana Maicii Domnului si a mutat-o in catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, unde a ramas pana in 1812, cand a fost pradata de francezi si dusa in catedrala Notre Dame – Paris.
In locul icoanei, la catedrala din Moscova a fost adusa o copie a acesteia, din biserica moscovita a Nasterii Maicii Domnului. Pe marginea icoanei ramase, sunt reprezentati Sfinti Apostoli si Mucenici.
Alte copii ale icoanei Maicii Domnului din ierusalim, facatoare de minuni:
– O alta icoana a Maicii Domnului din ierusalim s-a aflat in catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol, intre sec. Xii-XV, dar nu se stie unde este in prezent. In falnicul oras bizantin a existat chiar si o biserica in cinstea icoanei Maicii Domnului din ierusalim.
– Pictata de iconograful Cornelius Ulanov in sec. XVIII, o copie a icoanei, ea insasi facatoare de minuni (ocrotire de incendii, epidemii, vindecari de boli s.a.) se afla la manastirea Krivoezersk (Kostroma), fiind sarbatorita pe plan local si la 20 august. Aceasta a constituit modelul pentru o alta icoana, pictata de ieromonahul Nil de la Krivoezersk, si trimisa manastirii athonite a Sfantului Pantelimon in 1850, in urma unui vis al calugarului.
Icoana Maicii Domnului din Ierusalim este sarbatorita la 12 octombrie, 13 noiembrie, dar si in sambata a cincea din Postul Mare. Zeci de alte copii ale ei au fost realizate, in biserici din intreaga lume.
0 Responses to Icoana Maicii Domnului din Ierusalim (12 octombrie)