Content feed Comments Feed

IPS Teofan a sfinţit Cantina „Sfânta Filofteia“ din Piatra Neamţ

Publicat de Mihai (admin) luni, 16 martie 2009

Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Protopopiatul Piatra Neamţ. După slujba Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei a sfinţit Cantina socială „Sfânta Filofteia“, a cărei amenajare s-a încheiat săptămâna trecută.


Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Piatra Neamţ a fost neîncăpătoare în Duminica a II-a din Postul Mare, când, IPS Teofan, înconjurat de un sobor de zece preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul de preoţi a mai făcut parte arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, şi pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protoieriei Piatra Neamţ, care a mulţumit la finalul Sfintei Liturghii Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru că a slujit la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“. IPS Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Sfintei Evanghelii din Duminica Sfântului Grigorie Palama, când s-a citit pericopa evanghelică a vindecării slăbănogului din Capernaum. „Astăzi, în cea de-a doua duminică din Postul Mare, Biserica ne cheamă să luăm aminte la faptul că noi credem în Dumnezeu, Care se află printre noi. Credem într-un Dumnezeu aproape de sufletul nostru, pe Care Evanghelia de astăzi Îl numeşte «Păstorul cel Bun». Dumnezeu ne cere să fim „dumnezei“ pentru că El doreşte să intre în legătură cu fiecare“, a spus IPS Teofan.


Sfinţirea cantinei „Sf. Mc. Filofteia“


Părintele paroh Ilie Ioan a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru prezenţă, după care a spus câteva cuvinte despre biserica unde slujeşte alături de alţi preoţi şi despre cantina socială care oferă zilnic hrană pentru 80 de persoane. „În urmă cu 55 de ani, părintele Constantin Munteanu, după ce a pictat biserica, a vrut să o sfinţească. Pentru că au fost vremuri de restrişte, s-a anunţat de două ori sfinţirea, dar a fost amânată. Atunci, PF Patriarh Iustin, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei de atunci, l-a delegat pe părintele să facă slujba de sfinţire a bisericii noastre. Prezenţa Înaltpreasfinţiei voastre astăzi, în biserica noastră, a fost o minunată surpriză ce o socotim ca o recompensă pe care enoriaşii o primesc“, a spus pr. paroh. IPS Teofan a oferit din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei distincţii de vrednicie donatorilor care au ajutat la amenajarea cantinei sociale. După slujba Sfintei Liturghii, IPS Teofan a oficiat slujba de sfinţire a cantinei Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“. În acelaşi timp, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ales-o ca ocrotitoare a cantinei pe Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş. Părintele paroh Ilie Ioan a explicat, la finalul slujbei, faptul că noua cantină din Piatra Neamţ corespunde normelor europene. „Cantina de aici, aşa cum este organizată acum, nu are corespondent în Piatra Neamţ, pentru că respectă întru totul condiţiile necesare pentru funcţionare. Am reuşit să strângem fonduri de la enoriaşii şi donatorii noştri. Cu osteneala credincioşilor am amenajat această cantină, care va fi de folos celor nevoiaşi“, a spus pr. paroh. Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ a fost sprijinită, în amenajarea cantinei, de Biroul de Asistenţă Socială al Protopopiatului Piatra Neamţ. Cele 80 de persoane care primesc hrană zilnic sunt selectate în urma unor anchete sociale. Beneficia-rii care au prioritate la o masă pe zi la Cantina „Sfânta Filofteia“ sunt persoanele cu handicap, copiii abandonaţi sau familiile numeroase. IPS Teofan i-a îndemnat pe cei prezenţi la slujba de sfinţire a cantinei să ajute, pe viitor, la buna ei funcţionare.

1 Response to IPS Teofan a sfinţit Cantina „Sfânta Filofteia“ din Piatra Neamţ

  1. Anonim Says:
  2. Foarte interesante sunt articolele...

     

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare