Content feed Comments Feed

Astăzi, 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, mai multe biserici din ţară îşi serbează hramul.

În Arhiepiscopia Bucureştilor, biserica de lemn a parohiei Ghencea II îşi sărbătoreşte astăzi, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos, hramul. Parohia Ghencea mai are o biserică mai mare, din piatră, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, la care se execută în prezent lucrările de pictură. Şi biserica parohiei „Cuţitul de Argint - Bărbătescu Nou“ din Bucureşti va fi în sărbătoare la praznicul împărătesc al Schimbării la Faţă. Biserica a fost zidită între anii 1906-1910, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budeşti. Pictura a fost realizată de pictorul Costin Petrescu, din decembrie 1908 până în 1909, când, la 12 decembrie acelaşi an, a fost sfinţită. Pictura întregii biserici a fost restaurată în urmă cu 15 ani.

Praznicul Schimbării la Faţă a lui Hristos aduce bucuria sărbătoririi hramului pentru mai multe parohii din Arhiepiscopia Iaşilor. În Iaşi, două biserici sunt mâine în sărbătoare: biserica „Schimbarea la Faţă - Biserica Albă“, precum şi capela din incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Sărbătoare este şi în parohia Cucuteni, în apropiere de Iaşi. Multe alte parohii sunt în sărbătoare de marele praznic al Schimbării la Faţă: Boscoteni, comuna Frumuşica, Protopopiatul Hârlău, parohiile Secu - Taşca şi Văleni din Protopopiatul Piatra Neamţ, parohia Mădei, comuna Borca, din Protopopiatul Ceahlău, şi parohia Schitu Maici, comuna Cristeşti, Protopopiatul Botoşani.

De Schimbarea la Faţă îşi serbează hramul şi mai multe mănăstiri moldovene. Astăzi, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ceahlău. Biserica din lemn a Mănăstirii de pe Ceahlău, care poartă hramul „Schimbarea la Faţă“, a fost construită între 1992-1993, la o altitudine de 1.850 m. Acum doi ani, un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, conduşi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit Casa „Panaghia“ aflată în incinta mănăstirii. Slujba arhierească de anul acesta de pe Ceahlău se integrează în sărbătorile nemţene, devenite tradiţie în Arhiepiscopia Iaşilor.

Atmosfera de sărbătoare va fi simţită şi la mănăstirile Sângeap-Basaraba şi Balş, comuna Frumuşica, din Protopopiatul Hârlău, Schitul Nechit din Protopopiatul Roznov, Schitul Sihla, din judeţul Neamţ, mănăstirile Slatina şi Suceviţa de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În Episcopia Huşilor, se va sărbători hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă“ de pe Dealul Dobrina.

Mănăstirea Berzunţi din Episcopia Romanului îşi serbează tot astăzi hramul. Desfiinţată de comunişti în 1960 şi redeschisă după evenimentele din 1989, una dintre mănăstirile cele mai frumoase din zona Moldovei care îşi serbează hramul este cea din Berzunţi, Bacău. Părintele protosinghel Arsenie Voaideş, stareţul Mănăstirii „Sfântul Sava“ din judeţul Bacău, Berzunţi, satul Buda, a declarat despre pregătirile care se fac cu ocazia acestei sărbători, hramul mănăstirii: „Am aşteptat cu bucurie ziua de 6 august, zi de mare praznic pentru noi şi pentru credincioşii din zonele apropiate. Ne-am pregătit pentru slujba de hram la care va participa şi Preasfinţitul Episcop Ioachim Băcăuanul. Vrem ca toţi cei ce vor veni la poalele munţilor Berzunţi să se bucure de dragostea noastră. După Sfânta Liturghie va fi organizată o agapă frăţească, cu bucate de post, dar şi cu peşte, după rânduiala tipiconală a Bisericii“.

În Episcopia Dunării de Jos va fi sărbătoare la Biserica „Schimbarea la Faţă“ - Greacă din municipiul Galaţi. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în 1866, iar sfinţirea a avut loc 6 ani mai târziu, fiind săvârşită de episcopul Dunării de Jos de atunci, Melchisedec Ştefănescu. Forma bisericii este cea de cruce înscrisă cu turlă şi are pe latura vestică două clopotniţe. Pictura a fost realizată de maestrul Papadopoulos din Adrianopol.

În fiecare an la praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, numeroşi credincioşi din frumoasa vale a Almăjului îşi îndreaptă paşii spre Sf. Mănăstire Almăj - Putna. Şi în acest an, cu prilejul hramului, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului săvârşeşte Sfânta Liturghie arhierească la această mănăstire, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Viaţa călugărească a luat fiinţă la începutul lunii martie 1997, când ieromonahul Sava Gana împreună cu alţi călugări au preluat administrarea schitului. În anul 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul cu hramul „Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos“ la rang de mănăstire. Actualmente, obştea monahală condusă de părintele protosinghel Sava Gana întreprinde pe mai departe lucrări de amenajare a corpului de chilii, fiind deopotrivă un loc de viaţă duhovnicească, de întărire în dreapta credinţă şi mulţumire sufletească pentru credincioşii care calcă pragul acestei mănăstiri.

Mănăstirea Izbuc din Episcopia Oradiei îşi va sărbători, de asemenea, hramul, astăzi, la Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos. Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie va săvârşi Sfânta Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii Izbuc, dimpreună cu un frumos sobor de preoţi şi diaconi, slujitori la aşezământul monahal şi la parohiile din zona Ştei, Vaşcău şi Nucet. La sărbătoare sunt aşteptaţi să participe un mare număr de pelerini din toate colţurile judeţului Bihor, dar şi din judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Prahova.

Sursa: ZIARUL LUMINA

0 Responses to Praznicul împărătesc al Schimbării la Faţă în bisericile din ţară

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare