Content feed Comments Feed

Începând de duminică, 11 octombrie, până miercuri, 14 octombrie 2009, în Catedrala mitropolitană din Iaşi vor fi susţinute, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, mai multe concerte de muzică sacră. Evenimentele sunt organizate şi coordonate de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de anul acesta, vor fi organizate, pe lângă tradiţionalul Concurs coral „Tineri, lăudaţi pe Domnul“, ce a ajuns anul acesta la ediţia a VI-a, alte trei concerte în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Ieşenii sau pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să asiste atât la sfintele slujbe, care încep încă din această seară, cât şi la o serie de concerte de muzică religioasă, care debutează duminică, de la ora 17:30, prin Concertul susţinut de Corala „Gavriil Musicescu“ a Filarmonicii de Stat „Moldova“. Luni, de la ora 19:30, va avea loc Concertul de muzică bizantină susţinut de Corul „Byzantion“, iar marţi, de la 17:30, se va desfăşura Concursul coral „Tineri lăudaţi pe Domnul“, la care vor participa toate corurile seminariilor teologice din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. La acest concurs formaţiile corale vor interpreta muzică bizantină. „Va fi un concert mare, pentru că s-au înscris toate seminariile teologice din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Piesele care se vor cânta sunt foarte bine alese şi sunt convins că vor produce multă bucurie în sufletele celor prezenţi“, a declarat protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Centrului Eparhial Iaşi. Ultimul concert va avea loc miercuri, începând cu ora 18:00, şi va fi susţinut de Corala „Apostolii“, a preoţilor din Protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2. „Toate aceste concerte au scopul de a-i bucura pe toţi cei prezenţi. Ne-am gândit ca toate aceste concerte să fie înglobate sub denumirea «Cântând pelerinilor, cântând Sfintei Cuvioase Parascheva, lăudând pe Domnul». Elementul central este cel legat de prezenţa corului care cântă pentru cei care vin de departe şi care îşi jertfesc o zi sau două pentru a veni la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Încercăm prin aceste concerte să aducem un pic de mângâiere pelerinilor“, a mai adăugat protos. Hrisostom.


Expoziţie de fotografie ortodoxă la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“


Pasionaţii de fotografie ortodoxă sunt aşteptaţi mâine în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi pentru a participa la a V-a ediţie a vernisajului expoziţiei ORTHPHOTO, începând cu ora 10:00, după Sfânta Liturghie din sfântul lăcaş ce adăposteşte o parte din moaştele Sfântului Vasile cel Mare. ORTHPHOTO este de fapt un site dedicat Ortodoxiei în imagini şi este iniţiat de către ortodocşii din Polonia. Pe această pagină web pot fi găsite mai multe fotografii legate de vieţuirea ortodoxă din Muntenegru, Serbia, Grecia, Bulgaria, de peste Ocean sau de peste Marea Mediterană etc. „Expoziţia va cuprinde 300 de fotografii reprezentative, care au surprins duhul ortodox într-un mod deosebit. Cei care fotografiază nu sunt specialişti în domeniu, dar tocmai în amatorismul lor se vede foarte multă spontaneitate, foarte multă dragoste pentru frumos, foarte multă bucurie, foarte mult ataşament faţă de frumuseţile Ortodoxiei. Toată lumea este invitată să participe la aceste evenimente pentru că noi trebuie să regăsim în aceste sărbători duhul autentic ortodox care face ca aceste sărbători să aibă un sens şi o orientare care nu este din lumea aceasta, ci una care ţine de voinţa şi binecuvântarea lui Dumnezeu“, a completat protos. Hrisostom Rădăşanu. Un alt eveniment ce ţine de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor este legat de binecuvântarea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi de către IPS Părinte Teofan. Evenimentul va avea loc joi, 15 octombrie, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi şi va fi urmat de lansarea volumului „Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine... - Viaţa şi minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului“, în prezenţa autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia.

0 Responses to Concerte de muzică religioasă în perioada sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare