Content feed Comments Feed

Patriarhul Pavle al Serbiei, a fost înmormântat astăzi

Publicat de Mihai (admin) joi, 19 noiembrie 2009


Patriarhul Pavle a fost înmormântat astăzi. Peste 500.000 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Întâistătătorul Bisericii Serbiei, trecut la Domnul duminică, 15 noiembrie. La funeralii a participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de numeroşi ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe surori, Bisericilor romano-catolică şi protestantă, reprezentanţi ai comunităţilor musulmană şi evreiască şi oficiali de stat. Preşedintele Serbiei Boris Tadić a fost, de asemenea, prezent, informează TRINITAS TV.

Evenimentele au început dimineaţă cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala „Sfântul Arhanghel Mihail” din Belgrad de către Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic, înconjurat de numeroşi ierarhi sârbi din ţară şi diaspora. Sicriul cu trupul liderului spiritual sârb a fost purtat în procesiune pe străzile capitalei până la Biserica „Sfântul Sava”, unde, de la ora 12, a început slujba înmormântării.

Sicriul cu trupul patriarhului a fost dus apoi la Rakovica, o suburbie a Belgradului. După dorinţa sa, Patriarhul Pavle a fost îngropat în curtea Mănăstirii „Sfântul Arhanghel Mihail” din localitate.

Atribuţiile Preafericirii Sale au fost preluate de către locţiitorul de patriarh, Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru.

Arhiepiscop de Peci, Mitropolit al Belgradului şi Karlovaci, Patriarhul Pavle al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în vârstă de 95 de ani, a trecut la Domnul duminică, în Spitalul Militar Universitar din Belgrad, după ce s-a împărtăşit, a anunţat glassrbije.org.

Trupul său a fost dus în Catedrala patriarhală din Belgrad, de un cortegiu funerar din care au făcut parte Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru, preşedintele Serbiei, Boris Tadic, şi secretarul de stat pentru Culte, Dragan Curovic. Zeci de mii de oameni au trecut pe la catafalcul patriarhului pentru un ultim omagiu.

Partide politice, organizaţii şi personalităţi au trimis condoleanţe Sfântului Sinod al Bisericii Serbiei pentru „imensa pierdere“. În scrisori se spune că „Patriarhul Pavle a arătat cum trebuie să gândească şi să acţioneze cineva în cele mai dificile momente precum acelea depăşite de poporul sârb. Era singurul om în jurul căruia sârbii erau uniţi. Cuvintele sale erau un balsam preţios şi un izvor de adevăr şi mângâiere, moartea sa fiind o pierdere pentru toţi cei care respectă valorile umane şi creştine“. Parlamentul Serbiei a ţinut, înaintea şedinţei de luni, un minut de reculegere în memoria Întâistătătorului Bisericii naţionale.

0 Responses to Patriarhul Pavle al Serbiei, a fost înmormântat astăzi

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare