Content feed Comments Feed

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi a organizat ieri Sesiunea internaţională de comunicări „Teologia Sfinţilor Capadocieni în contextul vremii şi actualitatea ei“. La această manifestare s-au înscris studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai Facultăţii de Teologie ieşene.

Sesiunea internaţională de comunicări „Teologia Sfinţilor Capadocieni în contextul vremii şi actualitatea ei“ a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Sala Profesorilor a Facultăţii de Teologie din Iaşi. Simpozionul a fost dedicat Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni. În deschiderea lucrărilor, pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, a apreciat ca fiind binevenită iniţiativa doctoranzilor de a avea un colocviu al lor. „Este o manifestare necesară şi binevenită din partea doctoranzilor. Ei, în esenţă, se ocupă cu cercetarea. Indiferent de domeniul în care sunteţi înscrişi sau în care faceţi cercetare, Părinţii Capadocieni sunt prezenţi, pentru că au avut o lucrare bogată şi complexă“, a spus prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Profunzimea teologiei Sfinţilor Capadocieni

Pr. prof. dr. Ion Vicovan a făcut în continuare o prezentare a contextului în care au trăit şi activat Părinţii Capadocieni. „Părinţii Capadocieni reprezintă pentru Biserica noastră repere care nu pot fi deloc evitate, chiar dacă am dori. Sfântul Vasile cel Mare a devenit modelul majorităţii pentru că a avut o activitate complexă, remarcându-se pe multe planuri“, a afirmat pr. prof. dr. Ion Vicovan. În continuare, conf. dr. Vasile Cristescu a vorbit despre teologia Sfinţilor Capadocieni. „Părinţii Capadocieni sunt complecşi în teologia lor, foarte profunzi şi, de aceea, trebuie o cercetare foarte atentă. Ei au fost strâns legaţi de Sfânta Tradiţie, au trăit în mediul ei, au fost călăuziţi de Sfântul Duh în lucrarea lor, au ţinut în acelaşi timp şi de Scriptură. Deşi au abordat şi problemele din cultura vremii, nu au făcut niciodată confuzie între revelaţia din Biserică şi aspectele culturii“, a spus conf. dr. Vasile Cristescu. Studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au prezentat apoi comunicările pregătite pentru acest simpozion. La finalul susţinerii fiecărui referat au avut loc dialoguri pe marginea materialelor prezentate.

0 Responses to Sesiune internaţională de comunicări „Teologia Sfinţilor Capadocieni în contextul vremii şi actualitatea ei“

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare