Content feed Comments Feed


Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la naşterea „Românului Absolut”, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Iaşi va organiza în data de 14 ianuarie 2010 orele 18.00 conferinţa cu tema „Mihai Eminescu – paşi spre eternitate” avându-i ca invitaţi pe Prof. Dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române şi Prof. Dr. Ilie Luceac de la Colegiul Pedagogic al Universităţii Naţionale „Iurie Fedkovici” din Cernăuţi. Conferinţa va avea loc în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. În cadrul conferinţei va avea loc şi un moment artistic susţinut de corul „Mira” al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc” – dirijor Petronela Dârţu, care va interpreta diverse cântece cu versuri din creaţia eminesciană.

Doamna Alexandrina Cernov este o personalitate bine cunoscută a culturii româneşti din nordul Bucovinei, formând mai multe generaţii de studenţi proveniţi din sânul comunităţii româneşti din Ucraina, în condiţiile atât de grele ale regimului comunist sovietic. În perioada de renaştere naţională, stimulată de politica nouă, de perestroika noului lider de la Kremlin, Mihail Gorbaciov, doamna Cernov a coborât de la catedra universitară în mijlocul mulţimilor de români din regiunea Cernăuţi, punând bazele primei societăţi culturale româneşti autorizate de oficialii sovietici: „Societatea pentru cultura românească Mihai Eminescu”.

Domnul profesor Ilie Luceac este istoric şi un apropiat colaborator al doamnei Alexandrina Cernov, fiind, de asemenea, preocupat de editarea de manuale în limba română.

Eminescu, alături de I. Slavici și de un grup de studenți români de la Viena a organizat în anul 1871 o mare serbare la Putna cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la sfințirea mănăstirii. Au participat atunci mari personalități, ca M. Kogălniceanu, V. Alecsandri, A.D. Xenopol. Ciprian Porumbescu a fost cel care a cântat la vioară cu mare entuziasm mulțimii adunate și a rostit celebrele cuvinte când a ajuns acasă: "Tată, am cântat Daciei întregi."

Eminescu s-a implicat foarte mult în organizarea acestui eveniment, scopul urmărit era de a reuni români din toate provinciile românești (după cum se știe, Bucovina era sub ocupație austriacă, Transilvania sub ocupație ungurească iar Basarabia era anexată Rusiei). De altfel el a fost pe tot parcursul vieții sale un promotor al ideii de unitate națională pe care a exprimat-o și în poeziile sale (Ardealul, Doina ș.a.)

Anul trecut, în conferința omagială, s-a vorbit despre sensul anagogic (spiritual) al iubirii în creația lui Eminescu, când d-l profesor Puiu Ioniță a scos în evidență caracterul duhovnicesc al operei eminesciene. Foarte frumos a vorbit despre cum iubirea poate avea valoare mântuitoare. (A se vedea "Înger și demon" sau "Rugăciune"). Și multe altele... lucruri de mare profunzime pe care noi nu le auzim în fiecare zi.

Vă aşteptăm!

0 Responses to ASCOR Iași vă invită la conferința: „Mihai Eminescu – paşi spre eternitate”

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare