Content feed Comments Feed

Biserica “Sfanta Sofia” (Aghia Sophia), Imagini la 360 grade

Publicat de Mihai (admin) marți, 26 ianuarie 2010

Click aici

Click pe imagine pentru a vedea...

...imagini extraordinare cu Biserica Sfanta Sofia. Le puteti viziona rotind imaginea la 360 de grade, miscand cursorul in dreapta-stanga, sus-jos, dar si zoom + si – , daca dati click dreapta – full screen. Sunt diferite puncte ale bisericii in care va puteti aseza si face acest tur virtual Enjoy!

2 Responses to Biserica “Sfanta Sofia” (Aghia Sophia), Imagini la 360 grade

  1. Anonim Says:
  2. Superbe imagini!!
    Mi-as dori sa traiesc momentul savarsirii Sfintei Liturghi aici!... greu de imaginat, dar nu imposibil!

     
  3. Mihai Says:
  4. Pentru mai bine de 900 de ani, Biserica Sfanta Sofia a fost folosita drept scaun episcopal de catre Patriarhul Ortodox de Constantinopol. Totodata, biserica a gazduit si cele mai mari sinoade bisericesti si ceremonii imperiale.

    In anul 1204, mareata Biserica Sfanta Sofia a fost jefuita si dezbracata complet de podoabele sale de catre cruciati. Acest eveniment, care a lipsit biserica constantinopolitana de relicve foarte pretioase, a tensionat si mai mult relatiile dintre cele doua Biserici - de Rasarit si de Apus. Multe dintre bogatiile furate de catre cruciati din Biserica Sfanta Sofia pot fi vazute astazi in interiorul Basilicii Sfantului Marcu din Venetia.

    Se spune ca slujbele tinute in Sfanta Sofia erau atat de grandioase incat participarea la una din aceste slujbe a determinat delegatia cneazuluiVladimir I sa opteze pentru crestinarea rusilor de catre Patriarhia de Constantinopol.

    In pofida tuturor greutatilor prin care a trecut cladirea, Biserica Sfanta Sofia a functionat pe post de biserica pana in ziua de marti, 29 mai 1453, cand sultanul Mohammed al II-lea - Cuceritorul - a intrat triumfator in orasul Constantinopol.

    Sultanul a ramas uimit de frumusetea Bisericii Sfanta Sofia, hotarand transformarea bisericii in moschee imperiala. Cuceritorul a tratat cu respect Sfanta Sofia - se spune ca inainte de a intra pentru prima oara in biserica, Mohammed si-a turnat o mana de tarana pe cap, in semn de umilinta. Inauntru, a contemplat maretia bisericii si, vazand cum un soldat spargea pardoseala de marmura, l-a lovit cu sabia.

    Biserica Sfanta Sofia a fost folosita pe post de moschee imperiala a orasului Istambul timp de aproape 500 de ani. Aceasta a fost folosita drept model pentru ulterioarele moschei din Istambul - Moscheea Albastra, Moscheea Suleiman, Moscheea Shehzade si Moscheea Rustem Pasha.

    La inceput, turcii nu au modificat multe lucruri in mareata biserica. Pentru transformarea bisericii in moschee, ei au adaugat, pentru inceput, doar un "mihrab" (o nisa de rudaciune, pe peretele ce indica directia spre orasul Mecca), un "minbar" (amvon) si un minaret de lemn.

    Dupa oarecare vreme, toate imaginile reprezentate in mozaicurile bisericii au fost acoperite cu tencuiala, ca urmare a unui ordin islamic de interzicerea a reprezentarilor artistice ale persoanelor.

    In anul 1934, sub presedintele turc Kemal Ataturk, Biserica Sfanta Sofia a fost secularizata si transformata in muzeu - Muzeul Sfanta Sofia sau "Muzeul Ayasofya". Covorasele liturgice folosite pentru rugaciune au fost indepartate, scotand la lumina minunata marmura a podelei.

    Cu toate acestea, mozaicurile nu au fost bagate prea mult in seama, cladirea ramanand, inca o buna bucata de vreme, nu foarte ingrijita. Unele dintre cercurile caligrafice au fost mutate in alte moschei, dintre acestea ramanand in Biserica Sfanta Sofia doar opt la numar.

    In anul 1993, o comisie UNESCO ajunsa in Turcia a ramas profund intristata vazand proasta stare a acestei minunate bijuterii mondiale: tencuiala se descprindea de pe pereti, marmura era murdara, ferestrele erau pe alocuri sparte, tablourile si mozaicurile afectate intr-o masura mai mica sau mai mare, iar acoperisul foarte prost izolat impatriva apei.

    Restaurarile si reparatiile din Biserica Sfanta Sofia continua si astazi. Intre timp, vizitatorii pot admira interiorul, care este in mare masura la fel cum era cand a slujit drept biserica ultima oara. Aceasta s-a intamplat in seara zilei de 28 mai 1453, cand imparatul Constantin al XI-lea a primit Sfanta Impartasanie pentru ultima oara. Intuia ca in cateva ore miile de turci condusi de Mehmet al II-lea vor escalada zidurile orasului pentru a-l cuceri.

     

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare