Content feed Comments Feed

Mănăstirea Putna îmbracă veşmântul nou al picturii

Publicat de Mihai (admin) vineri, 13 august 2010

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va sfinţi duminică, 15 august 2010, pictura Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" a Mănăstirii Putna.

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a rânduit ca mănăstirea sa "cea iubită", cum o numeşte într-o cronică, să fie închinată Adormirii Maicii Domnului. Din 1466, când s-a pus temelia bisericii Mănăstirii Putna şi până în prezent, în fiecare an, pe 15 august, credincioşii vin şi se închină la icoana Maicii Domnului şi serbează în cântări de laudă pe cea care întru adormirea ei nu ne lasă pe noi. La hramul din acest an va fi sfinţită pictura Mănăstirii Putna de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi. Slujba de sfinţire a picturii va începe la ora 9:00 şi va fi urmată de Sfânta Liturghie săvârşită pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. La final se vor acorda distincţii ctitorilor mănăstirii, acelora care au jertfit din ale lor şi au dăruit pentru ca Putna să fie împodobită astfel încât să-şi recapete straiele cele dintâi.

10 iulie 2001 - cea dintâi rugăciune de începere a lucrărilor picturii

Sfinţirea picturii mănăstirii vine în urma unor eforturi deosebite ale vieţuitorilor de aici, dar şi ale credincioşilor, ale tuturor acelora care iubesc binele şi frumosul. Cea dintâi ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan, "tot cu aur poleită şi pe dinăuntru şi pe dinafară", cum spune cronicarul, nu s-a păstrat până în zilele noastre. La mijlocul veacului al XVII-lea a fost distrusă de vitregiile timpurilor, fiind refăcută sub domnia lui Gheorghe Ştefan şi a lui Dabija Vodă în nouă ani. "Dacă cea dintâi biserică a Putnei, Măria Sa Ştefan a zidit-o în trei ani şi trei luni, ce-a de-a doua biserică a Mănăstirii Putna a fost refăcută de la mijlocul veacului al XVII-lea în nouă ani. Amintesc lucrul acesta pentru că şi pictura mănăstirii nu a durat mai puţin. Pe 10 iulie 2001 s-a săvârşit cea dintâi rugăciune de începere a lucrărilor picturii mănăstirii. Ierarhul locului a binecuvântat, şi câteva zile mai târziu, pe 31 iulie, s-au aşezat deja primele linii care au conturat chipul Pantocratorului din turla bisericii. Fără ca noi să rânduim, tot într-un 31 iulie (2010) au fost aşezate ultimele linii care au încheiat lucrările de pictură ale mănăstirii cu scena "Înfricoşătoarei Judecăţi" din pridvorul bisericii Mănăstirii Putna", ne-a explicat arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care a amintit şi de vizita Preafericitului Părinte Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, din anul 2001, la Mănăstirea Putna.

"Pictura în biserică exprimă viaţa noastră de dincolo şi învăţătura Bisericii"

"În anul 2001, Preafericitul Părinte Daniel spunea: "Mănăstirea voastră e ca un ierarh îmbrăcat doar în stihar fără a avea podoabele necesare". Iată acum Biserica "Adormirea Maicii Domnului" şi-a căpătat podoabele necesare şi veşmântul pe care le-au râvnit, le-au dorit atâţia domnitori, boieri, stareţi, clerici şi credincioşi de aici, din Bucovina. Din 1653 şi până în 2001, toţi aceştia au aşteptat ca Putna să-şi recapete haina cea dintâi. Iat-o acum îmbrăcată în haină de sărbătoare, împodobită, aşa cum sunt şi celelalte biserici şi mănăstiri din ţara noastră, în veşmântul acesta liturgic. Pictura în biserică exprimă viaţa noastră de dincolo şi învăţătura Bisericii noastre în imagini. O avem şi acum la Putna, pentru care dăm slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi ctitorului ei sfânt", a mai spus arhim. Melchisedec Velnic.

0 Responses to Mănăstirea Putna îmbracă veşmântul nou al picturii

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare