Content feed Comments Feed

Târnosirea Bisericii "Sfântul Nicolae" din parohia Zăneşti

Publicat de Mihai (admin) luni, 23 august 2010

Sute de credincioşi au participat sâmbătă la sfinţirea Bisericii parohiale "Sfântul Nicolae" - Zăneşti, Protopopiatul Roznov.

Parohia Zăneşti din Protopopiatul Roznov a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, când a fost sfinţită Biserica "Sf. Nicolae" de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. Şi aici, ierarhul locului a fost întâmpinat de copii care purtau straie de căluşari şi de mulţimea de credincioşi, care au stat timp de câteva ore în soare, înfruntând căldura. Doi tineri din parohie au ţinut pe braţe colacul şi sarea pe care Părintele Mitropolit le-a binecuvântat. După târnosirea sfântului lăcaş a avut loc Sfânta Liturghie, pe un podium amenajat în curtea bisericii. La final, pr. Vasile Ţoc, protoiereul Protopopiatului Roznov, a mulţumit Arhipăstorului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru prezenţă, dar şi credincioşilor, care "au lăsat toate ale lor şi au venit să se roage şi să primească binecuvântare". A urmat cuvântul părintelui paroh Cristinel Munteanu, care a amintit fazele construirii, dotării şi înfrumuseţării Bisericii "Sf. Nicolae" în cei 18 ani, după care a mulţumit celor care au sprijinit ridicarea sfântului lăcaş. Pr. paroh Cristinel Munteanu a primit din partea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan rangul de iconom stavrofor, iar ctitorilor li s-au oferit distincţii de vrednicie. Programul liturgic s-a încheiat cu citirea unei rugăciuni de dezlegare.

Dobândirea împărăţiei cerurilor prin Hristos

În cuvântul de învăţătură rostit în Duminica a XIII-a după Rusalii, IPS Teofan a vorbit despre semnificaţiile Pildei lucrătorilor celor răi. "Omul care se va întâlni cu Dumnezeu la sfârşitul veacurilor sau atunci când se roagă trebuie să aibă credinţa cea adevărată în Domnul Hristos. În Evanghelia de astăzi (n.r. ieri), Mântuitorul spune: "Au n-aţi citit niciodată în Scripturi: "Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri?"". Piatra de temelie pe care se zideşte casa oricărei vieţi umane autentice este Hristos. Întâlnirea cu Dumnezeu, adevărata viaţă pe acest pământ şi dobândirea împărăţiei cerurilor nu poate avea loc decât în Hristos Domnul. Omul poate dăinui doar în Hristos. Oricine încearcă să fugă de această piatră, despre care vorbeşte Evanghelia, are o viaţă spulberată, fără de Hristos. Întâlnirea noastră cu Hristos se realizează prin faptul că avem la temelia vieţii noastre credinţa dreptslăvitoare în Mântuitorul, cea pe care Biserica îşi clădeşte existenţa. Sf. Ap. Pavel ne cere patru lucruri pentru ne putea întâlni cu Hristos: "Privegheaţi, staţi tari în credinţă, îmbărbătaţi-vă, întăriţi-vă" (I Corinteni 16-13). În următorul verset, Sf. Ap. Pavel le spune corintenilor: "Toate ale voastre cu dragoste să se facă". Mesajul pe care Biserica îl aşază la rădăcina sufletelor noastre astăzi este să avem dragoste, ca temelie a tot ceea ce există", a spus Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.

0 Responses to Târnosirea Bisericii "Sfântul Nicolae" din parohia Zăneşti

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare