Content feed Comments Feed

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Kozelcean, intoarsa acasa

Publicat de Mihai (admin) miercuri, 24 august 2011

Icoana a petrecut şase luni în Mănăstirea Valaam, pentru conservare.

Riikka Köngäs, conservator şef al Mânăstirii Valaam, a izbucnit în lacrimi în capela mănăstirii principale atunci când s-a văzut nevoită să îşi ia la revedere de la “copilul său drag”, icoana miraculoasă (făcătoare de minuni) a “Maicii Domnului – Kazelcean (Kozelţcean,Kozeltshan)”, reprezentând-o pe Fecioara Maria.

Pe parcursul ultimelor şase luni, Köngäs a fost restauratoarea operei de artă bisericească.

Icoana fusese furată în luna iunie 2010, din Catedrala Ortodoxă Uspenski din Helsinki, informaţia fiind prezentă la acea dată în paginile Agenţiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, iar în luna februarie, în data de 20, hoţul a declarat singur poliţiei unde se află aceasta.

Timp de şase luni, icoana stătuse în mizerie, sub un strat de pământ şi zăpadă. Chiar dacă pietrele preţioase (mici bijuterii) care fuseseră aşezate în jurul icoanei de către enoriaşi lipseau demult, iar fundalul icoanei a fost pătat, totuşi imaginea în sine avea un aspect luminos.

Arhimandritul Serghei, stareţul Mânăstiri Valaam, a oferit icoana nepreţuită parintelui Markku Salminen, Vicarul parohiei ortodoxe din Helsinki, în cadrul unei slujbe, cu câteva zile în urmă.

La ceremonie au participat mai mult de 100 de persoane, printre care şi turiştii unui întreg autocar sosit din municipiul Joutsa.

Salminen a fost uimit ca hoţii nu au arătat niciun pic de respect pentru Biserică şi pentru lăcaşurile sale sfinte, dar “cu toate acestea miracolele nu au luat însă sfârşit” –observa el, făcând aluzie la prinderea hoţului, la ceva timp după ce acesta a furnizat informaţii despre locul în care ascunsese icoana.

Parohul a lăudat in plus profesionalismul Poliţiei şi modul în care aceasta s-a purtat cu sfintenia. Icoana a fost imediat returnată Bisericii, fără a se mai aştepta rezultatele investigaţiilor. În acest fel, icoana veche de 156 de ani, a “Maicii Domnului din Kozeltshan” a putut fi trimisă rapid catre restauratorii profesionişti.

Icoana a petrecut prima noapte după descoperirea sa într-un frigider al vicarului, de unde Köngäs Riikka urma sa o preia. Cel mai important lucru a fost, apoi, aşteptarea cu multă răbdare a momentului în care icoana să fie uscată, în condiţii favorabile de temperatură şi umiditate.

In final, lucrările de conservare au mers bine, chiar dacă nu toate detaliile icoanei au putut fi restaurate. Icoana “Maicii Domnului din Kozeltshan” a revenit în mod oficial în Catedrala Uspenski, însoţită de o întreagă procesiune, în urmă cu câteva zile.


0 Responses to Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Kozelcean, intoarsa acasa

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare