Content feed Comments Feed




Icoana Maicii Domnului „Bucurie neaşteptată” înfăţişează o minune a Maicii Domnului săvârşită cu un păcătos.

Văzând Preasfântă pe omul care deşi era în fărădelege, dar în fiecare zi cădea cu credinţă înaintea cinstitei tale icoane, ai luat aminte la slavoslovia şi a unui astfel de păcătos, ca şi toţi văzând îndurerarea ta de Maică, în cer şi pe pământ să-I strige lui Dumnezeu: Aliluia! (condacul al 2-lea)


Un tanar stapanit de un pacat greu, care totusi avea evlavie catre Maica Domnului, s-a rugat Intr-o zi Inaintea icoanei Preacuratei Fecioare, Inainte sa se duca si sa pacatuiasca din nou. Rugaciunea sa de fiecare zi cuprindea si cuvintele Arhanghelului Gavriil: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har!” In ziua aceea, dupa ce a rostit cuvintele, cand era pe punctul de a pleca, el a vazut ca Pruncului i-au aparut rani la maini si la picioare, cu sange care curgea din ele. Dar si chipul Maicii din icoana se misca, fiind ca si viu. Ingrozit, a exclamat, cazand cu fata la pamant:

- O, Împărăteasă Doamnă, cine a săvârşit aceasta?

Auzi glasul Maicii Domnului venind din icoană:

- Tu şi ceilalţi păcătoşi, prin păcatele voastre, răstigniţi pe Fiul Meu încă o dată.

Miscat profund, omul acela s-a rugat Maicii:

- O, Stapana, sa nu fie mai presus pacatul meu decat bunatatea ta neasemuita! Tu esti nadejdea pacatosilor. Roaga pe Fiul tau sa-mi vina In ajutor!”

Maica Domnului a rostit de doua ori o rugaciune catre Pruncul Hristos, vreme In care El a ramas neclintit, dar dupa aceea a raspuns rugaciunii staruitoare a Maicii Sale:

- Voi Indeplini cererea voastra. Pentru rugaciunea voastra, pacatele acestui om sunt iertate. Lasa-l, in semn de iertare, sa-mi sarute ranile.

Astfel, pacatosul iertat, In fata caruia s-a aratat inepuizabila mila a Maicii Domnului, Intr-un chip minunat, s-a ridicat si a sarutat ranile Mantuitorului cu o bucurie nespusa. Din acel moment, el a dus o viata curata si cucernica. El a primit BUCURIA NEASTEPTATA a iertarii pacatelor sale.

Acest eveniment, consemnat de Sfantul Dimitrie al Rostovului, a inspirat pe un credincios sa realizeze icoana Maicii Domnului „Bucurie Neasteptata”, In care sa apara si un barbat Ingenuncheat In fata Icoanei. De obicei, In josul icoanei sunt scrise cuvintele de la Inceputul istorisirii: „A fost candva un om pacatos…”.

Propovaduitor al minunatei Indurari ce a fost daruita unui om oarecare, fara de lege, s-a aratat Sfantul Dimitrie al Rostovului, care adunand lucrarile cele mari si slavite si prea alese, aratate Intru tine, a dat scrisului si aceasta lucrare a Indurarii tale, spre povatuirea si mangaierea tuturor credinciosilor, ca si acestia fiind Intru pacate, nevoi, necazuri si Intristari de multe ori, In fiecare zi sa plece genunchii In rugaciune cu credinta Inaintea chipului tau, si scapand de acelea sa strige lui Dumnezeu: Aliluia.” (condacul al 5-lea)

Această icoană se mai prăznuieşte şi în zilele de 25 ianuarie, 1 mai si 9 decembrie.

0 Responses to Icoana Maicii Domnului Bucurie neaşteptată (25 ianuarie, 1 mai şi 9 decembrie)

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare