Content feed Comments Feed

Icoana Maicii Domnului Mângâietoarea (21 ianuarie)

Publicat de Mihai (admin) luni, 22 august 2011



Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” se află în vechea mănăstire athonită Vatoped, în biserica Bunei-Vestiri.

În icoana Maicii Domnului, Preacurata Maică este înfăţişată cu capul întors către umărul drept. Aceasta din pricina faptului că la 21 ianuarie 807 îşi întoarse cinstitul său cap către egumenul mănăstirii de atunci care stătea în apropierea icoanei pornit să dea cheile mănăstirii portarului. O voce se auzi atunci din icoană oprindu-l să deschidă porţile mănăstirii, căci piraţii se pregăteau să atace mănăstirea. Atunci Pruncul Iisus duse mânuţa pentru a acoperi cinstita gură a Maicii Domnului

- Lasă, Mamă, să fie pedepsiţi precum şi merită.

Maica Domnului luând mâna Pruncului spuse din nou:

- Nu deschideţi porţile mănăstirii astăzi, ci urcaţi-vă pe zidurile mănăstirii şi alungaţi pe piraţii cei ascunşi pe ţărm.

Egumenul făcu întocmai, iar mănăstirea fu salvată.

În cinstea acestei minuni, o candelă veghează neîncetat deasupra icoanei, în fiecare zi este cântat un canon de rugăciune în cinstea icoanei, iar vinerea se săvârşeşte Sfânta Liturghie. În sfântul munte Athos icoana este numită „Paramythia”, „Mângâietoarea” („Otrada”) sau „Alinarea” („Uteshenie”).

Fiind turma înconjurată de cei care o luptă, şi-nverşunaţi prigonitorii asupra oilor tale, Curată, ai vestit pe robul tău, grăind aievea către el. Pentru aceasta cetele de monahi ţie îţi strigă, Maică: slavă, Preacinstită, ajutorului tău, slavă ocrotirii tale, slavă, Mângaietoare ţie una Atotlăudată. (Troparul Icoanei, glasul I)

Alerg cu dor şi cu credinţă, Mângâietoare, la tine, mângâie-mă tu, mângâierea mănăstirii Vatopedi, care ai mângâiat cândva, pe monahii din primejdii.

0 Responses to Icoana Maicii Domnului Mângâietoarea (21 ianuarie)

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare