Content feed Comments Feed

Minunea Sfantului Arhanghel Mihail la Colosse si Sfantul Arhip (6 septembrie)

Publicat de Mihai (admin) marți, 6 septembrie 2011

Colosse sau Colossae, cunoscut si sub numele de Chonae sau Kona („Locul Crapaturii”), e un oras stravechi din Frigia, langa Laodiceea (azi In Anatolia, Turcia), al carui site arheologic nu a fost inca cercetat. In apropierea lui curge raul Lycos (Lycus), ce izvoraste din estul Muntelui Cadmus, însa în mod straniu, înaintea ruinelor orasului, îsi varsa apele printr-o crapatura de stanca, iesind la iveala abia dupa un kilometru de parcurs subteran, continuandu-si curgerea pana la varsarea în raul Maeander.

Sinaxarele ortodoxe prezinta o explicatie pentru acest fenomen geologic, si anume minunea Sfantului Arhanghel Mihail din Colosse, comemorata anual la 6 septembrie, împreuna cu Sfantul Arhip. Minunea a constat în apararea de catre Arhanghelul Mihail a posibilitatii savarsirii altor minuni, pe acele meleaguri.

Pe la Colosse a trecut în vechime Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, profetind ca locul va fi sfintit prin prezenta Arhanghelului Mihail. La scurt timp, un izvor a tasnit din pamant. Un localnic din Laodiceea a primit înstiintare prin vis de la Arhanghelul Mihail ca fata lui cea muta se va vindeca, daca va bea din apa acelui izvor. Intr-adevar, acest lucru s-a petrecut. Uimiti, tatal si fiica au primit botezul crestin – ei erau pagani – împreuna cu toata familia. Vestea s-a raspandit, iar la izvor au început sa vina crestini si pagani, vindecandu-se de orice boala. Foarte multi dintre acei pagani au primit botezul, iar tatal fetei ce fusese muta a ridicat o biserica langa izvor, cu hramul Sfantului Arhanghel Mihail.

Dupa 90 ani de la izvorarea apei minunate (sec. II d.Hr.), la biserica a venit Sfantul Arhip, un baietandru de zece ani din Hierapolis. Acesta a ramas ca îngrijitor al bisericii, nedespartit de locul sfant. Ascet, ravnitor spre iubirea lui Dumnezeu asemenea arhanghelilor Sai, Arhip a primit în curand darul facerii de minuni. El le predica paganilor care veneau la izvor, binevestindu-L pe Hristos.

Un grup de idolatri întaratati si-a pus în gand sa-l omoare pe tanar. Nereusind decat jignirea si lovirea Sfantului, fiindca Arhip era ocrotit de Dumnezeu, au planificat distrugerea bisericii, a izvorului si uciderea Sfantului, laolalta. Ei au deturnat cursul unei ape (sau chiar a doua ape, dupa cum precizeaza sinaxarele), spre biserica.

Desi a înteles ce urmeaza sa se întample, Arhip nu a parasit lacasul, ci s-a rugat lui Dumnezeu si Arhanghelului Mihail, sa zadarniceasca planul rauvoitorilor. Intr-adevar, pe cand apele se îndreptau învolburate spre biserica, Arhanghelul s-a aratat ca o coloana de foc, stand în fata lor. La un anumit loc, Inainte de biserica, el a lovit o stanca, cu un toiag, iar acolo s-a format un defileu subteran, apele curgand prin spartura. Este vorba de acel defileu de circa un kilometru (cinci stadii), existent pana astazi, amintit mai sus. Infricosati de minune, paganii au fugit, iar Arhip a dat slava lui Dumnezeu, petrecand în bisericuta Sfantului Mihail pana la varsta de 70 ani, în linistea rugaciunii.

In prezent, exista mai multe biserici cu hramul Minunii Sfantului Arhanghel Mihail din Colosse.

0 Responses to Minunea Sfantului Arhanghel Mihail la Colosse si Sfantul Arhip (6 septembrie)

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare