Content feed Comments Feed

Icoana Maicii Domnului Kupiatici (de pe cruce)

Publicat de Mihai (admin) marți, 15 noiembrie 2011


Această Icoană a fost descoperită pentru prima dată de tânăra Ana din satul Kupiatici, ţinutul Minskului, în anul 1182. În timp ce îşi păştea turma de vite, Ana a observat o lumină neobişnuită în pădure, în dreptul unui copac. Pe acesta se afla o cruce, având în mijloc Icoana Maicii Domnului. Bucuroasă, Ana a luat crucea şi a dus-o acasă, dar când s-a întors la turmă, a observat crucea în acelaşi copac. Mergând din nou acasă, cu Icoana ascunsă în sân, Ana a remarcat că „a dispărut" şi a găsit-o... în copac.

Informându-şi tatăl şi pe săteni, cu toţii au mers să se închine crucii. Pe locul copacului au ridicat o biserică, iar la crucea cu Icoană au început să se întâmple minuni.
Bisericuţa Maicii Domnului, unde se afla crucea, a fost arsă de tătari după câţiva ani. Crucea a dispărut, presupunându-se că a ars. Totuşi, ea a fost descoperită pentru a doua oară de un călător, numit Ioachim.

Ea a fost aşezată atunci în biserica satului Kupiatici. Ioachim s-a stabilit în sat, ca îngrijitor al bisericii, pentru ca nu dorea sa se desparta de cruce. La începutul sec. XVII lângă biserica din Kupiatici s-a construit mânăstirea Kupiatici, care ulterior a fost preluată de catolici, apoi de uniaţi. Când au părăsit mânăstirea, călugării ortodocşi au luat cu ei crucea, ducând-o în catedrala Sfânta Sofia din Kiev, unde se află şi astăzi.

Pe cealaltă parte a crucii este reprezentată Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos.
Mai ales paraliticii care se roagă înaintea Icoanei de pe cruce sunt vindecaţi.

Icoana de pe cruce, numită „Kupiatici", este sărbătorită la 15 noiembrie, conform sinaxarelor ruse.

0 Responses to Icoana Maicii Domnului Kupiatici (de pe cruce)

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare