Content feed Comments Feed

Eroii Revoluţiei din 1989, comemoraţi la Iaşi şi Vaslui

Publicat de Mihai (admin) vineri, 23 decembrie 2011



Ziua victoriei Revoluţiei din decembrie 1989 a fost marcată la Iaşi printr-un ceremonial militar şi religios. La Crucea Eroilor Neamului din faţa Palatului Culturii din Iaşi a fost oficiată slujba Parastasului de către Înalt Preasfinţitul Teofan. Eroii Revoluţiei din 1989 au fost comemoraţi printr-o slujbă de pomenire şi la Cimitirul Eternitatea din Vaslui.

Manifestările dedicate zilei victoriei Revoluţiei din decembrie 1989 au avut loc la Iaşi la Crucea Eroilor Neamului din faţa Palatului Culturii. Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat o slujbă de Parastas pentru eroii Revoluţiei din 1989. Din soborul de preoţi au mai făcut parte protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, şi pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. Au participat oficialităţi judeţene şi locale, cadre militare active şi în rezervă. După ce soborul de preoţi a intonat un colind dedicat eroilor martiri, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a amintit că luna decembrie a anului 1989 a încheiat o perioadă foarte grea din istoria naţiunii române. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a remarcat că momentul istoric din 1989 trebuie să rămână în conştiinţa românilor pentru că atunci au murit oameni. "Este necesar un efort continuu spre neuitare pentru că în decembrie 1989 s-au exprimat năzuinţe, s-au mărturisit doruri care doar în parte au fost împlinite. Acest efort de neuitare, la care suntem chemaţi, ar trebui să se concretizeze în a încerca să ne transpunem în ceea ce am gândit în decembrie 1989, ca speranţă pentru anii care vin", a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Au urmat discursuri ale oficialităţilor judeţene şi locale şi depunerea de coroane la Crucea Eroilor Neamului.

Un sobor de preoţi a oficiat ieri, la Cimitirul Eternitatea din Vaslui, o slujbă de pomenire pentru eroii Revoluţiei din 1989. După cum ne-a relatat pr. Vasile Pârcălabu, la Cimitirul Eternitatea din Vaslui sunt înmormântaţi o parte din eroii Revoluţiei din 1989. Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori din partea unităţilor descentralizate, a Consiliului Judeţean Vaslui, a Prefecturii Vaslui, dar şi din partea organizaţiilor de revoluţionari. "Astăzi (n.r. ieri) i-am comemorat pe cei care şi-au dat viaţa în 1989 pentru democraţie, pentru libertatea şi demnitatea neamului nostru. Gândurile noastre merg spre viitor pentru ca viaţa noastră să se desfăşoare în mod firesc, pentru ca aspiraţiile tinerilor martiri care şi-au dat viaţa acum 22 de ani să fie cu folos. Trebuie să amintim că, odată cu Revoluţia din 1989, Biserica Ortodoxă Română a început să intre pe făgaşul ei normal", a spus pr. protopop Vasile Pârcălabu.

preluare Ziarul Lumina

0 Responses to Eroii Revoluţiei din 1989, comemoraţi la Iaşi şi Vaslui

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare