Părinte, ce muzică ar trebui să aleagă tinerii la nunta lor? Unii adoptă o aşa-numită "nuntă creştinească", fără muzică laică, este aceasta cea mai bună opţiune?
Pr. Ionuţ Gabriel Nastasă: Nunta este un prilej de bucurie şi cred că aşa trebuie să rămână. Bucuria însă se poate manifesta în diverse moduri. Unul dintre mijloacele prin care trăim un astfel de eveniment este muzica. Prin muzică omul îşi exprimă poate cel mai direct şi cel mai exact trăirile sufleteşti. Nu cred că poate egala altceva această manifestare a trăirilor sufleteşti, ca muzica. Bineînţeles, în tiparele prezentate, făcând o selecţie asupra repertoriului.
Dacă sunt tineri care aşa simt să-şi manifeste bucuria, fără muzică, să o facă. Dar să nu intre în contradicţie cu rudele lor, care poate nu simt la fel, vin din altă generaţie şi nu percep nunta tradiţională fără muzică. Tinerii care îşi doresc o astfel de nuntă trebuie să găsească o cale prin care să evite orice neînţelegeri. Pentru că, decât să accept o nuntă cu neînţelegeri, mai bine aleg un repertoriu cât mai aproape de trăirea momentului respectiv şi de trăirea creştinului şi realizez o punte de legătură, mediind contradicţiile. Aşa am de câştigat şi eu, bucurându-mă de acest eveniment ales, dar şi cei din jur, care vor veni cu inima deschisă, fără resentimente.
Apoi, dacă la slujba religioasă ascultăm acele cântări foarte frumoase, putem face aceasta şi la nunta propriu-zisă, audiind, chiar cântând unele cântări bisericeşti cu temă apropiată de acest eveniment. Dar putem asculta, la fel de bine, şi muzică populară, pentru că aceasta este cea mai apropiată de sufletul românului. Putem alege şi muzică clasică, compozitori precum Palestrina, Monteverdi, Vivaldi, Bach, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Brahms, Ceaikovski, dar şi George Enescu ş.a., muzică ce poate fi folosită în momentele acelea de pauză, în care nuntaşii stau la masă, şi nu numai atunci. Însă şi muzica uşoară e bine-venită - acele cântări care se potrivesc cu momentul, melodii cu text despre miri, mireasă etc. Să evităm genuri muzicale care trezesc sentimente de violenţă sau senzualitate, mai ales la un astfel de moment, ca să nu ne atragem şi acest păcat, obligând pe oameni să asculte o muzică dăunătoare.
(Răspuns oferit de pr. Ionuţ Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească şi ritual din cadrul Facultăţii de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi).
Preluare: Stiri.Botoșani.ro
0 Responses to Răspunsuri duhovniceşti: Ce muzică ar trebui să aleagă tinerii la nunta lor?