Content feed Comments Feed

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Sitka, care se află în Catedrala Sfântului Arhanghel Mihail din Sitka, Alaska, este una dintre cele mai vestite icoane ortodoxe din America.


În ziua de 8 iulie va fi sărbătoarea icoanei Maicii Domnului de la Sitka. Mii de credincioși sunt așteptați la Liturghie și la procesiunea de după aceasta.

Icoana a fost pictată de un mare iconograf, Vladimir Lukich Borovikovsky (1758-1826), pictorul preferat al Împărătesei Ecaterina a II-a a Imperiului Rus și a învățat la Academia de Arte din Sankt Petersburg. Era unul dintre cei mai mari portretiști ai Rusiei, însă un extraordinar de talentat iconograf. El a pictat multe icoane pentru Catedrala Kazanskaia din Sankt Petersburg.

Pictată în stilul Icoanei Maicii Domnului din Kazan, Maica Domnului de la Sitka este de o frumusețe excepțională.

Catedrala din Sitka a primit icoana ca dar de la lucrătorii Companiei Ruso-Americane, în 1850, doi ani după ce catedrala a fost finalizată. Acești oameni foarte săraci, au muncit fiecare timp de un an pentru a face acest dar Bisericii ortodoxe din Sitka.

Mulțime mare de minuni s-au realizat de către Maica Domnului rugătorilor în fața acestei icoane. Ochii Maicii Domnului din icoană, privind fix către rugător cu o pace de dincolo de cer, a adus de multe ori vindecare miraculoasă. Astfel ea a fost descrisă ca fiind o „perlă a artei eclesiale ruse de o inefabilă gentilețe, puritate și armonie” și „cel mai frumos chip al Maicii Domnului, de o delicatețe infinită, care cu cât te uiți mai mult la el, cu atât simți că te-ai uita mereu”.

Mii de creștini ortodocși din întreaga lume se închină Maicii Domnului de la Sitka și există sute de mărturii ale credincioșilor care s-au vindecat minunat de boli și de suferințe, prin rugăciune fierbinte și credință nestrămutată în puterea de har a Maicii Domnului.

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.oca.org

0 Responses to Lumina ortodoxiei americane – icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Sitka

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare