Content feed Comments Feed

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, cetăţean de onoare al Iaşului

Publicat de Mihai (admin) joi, 15 octombrie 2009

Reprezentanţii Primăriei Iaşi au decis să premieze persoanele care s-au implicat activ în viaţa societăţii şi care prin activitatea şi comportamentul lor au adus un plus de imagine şi de valoare municipiului Iaşi. În acest sens, primarul Gheorghe Nichita a decis să acorde titlul de cetăţean de onoare al Iaşului Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru bogata activitate misionară, culturală şi administrativă. „În 1991, la propunerea Patriarhului Daniel, Mitropolitul de atunci al Moldovei şi Bucovinei, a fost ales de către Sfântul Sinod Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, fiind hirotonit întru arhiereu la 25 martie, în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Este o persoană erudită, a terminat Facultatea de Medicină şi de Drept, obţinând şi două titluri de doctor în filosofie. A publicat numeroase lucrări de specialitate şi este, totodată, ctitorul mai multor lăcaşuri sfinte, numeroşi preoţi cu care am vorbit mărturisindu-mi acest lucru. În acest an, ne-am gândit să îl prezentăm ieşenilor, acordându-i titlul de cetăţean de onoare al oraşului Iaşi. Sunt convins că face onoare tuturor ieşenilor“, a spus primarul Gheorghe Nichita.

„O onoare şi o datorie

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a mulţumit municipalităţii pentru onoarea făcută, explicând, în cuvântul susţinut în faţa oaspeţilor, că titlul acordat reprezintă o onoare, dar şi o datorie. „Decernarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Iaşi, oraş în care m-am născut, este pentru mine o onoare, dar şi o datorie. (...) Mă onorează acest titlu din două motive, şi anume: să ştiu că ieşenii mă socotesc suflet din sufletul lor, deşi în urmă cu trei decenii m-am renăscut spiritual la Putna lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, numită Ierusalimul neamului românesc. Este o mare onoare pentru mine să mă număr printre cele 50 de personalităţi înscrise în Analele Primăriei, care au primit această demnitate începând cu 1992. Din păcate, unele dintre aceste personalităţi s-au strămutat în lăcaşurile cereşti, devenind, probabil, cetăţeni de onoare ai împărăţiei lui Dumnezeu. Listele cuprind numele unor personalităţi din ţară şi străinătate, ierarhi, oameni politici, oameni de cultură, oameni aplecaţi spre activităţi caritabile, filantropice. Unii dintre ei au sfinţit pământul prin credinţă şi har. Alţii prin cultura, respectiv lucrarea lor. Vă mulţumesc, domnule primar, nu doar pentru acest titlu, ci şi pentru că sunteţi un susţinător al proiectelor Bisericii noastre. Aş dori ca sărbătoarea de astăzi să vă însărbătorească viaţa, aici şi dincolo“, a spus Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul.

De asemenea, tot aseară, la Primăria Iaşi, au mai primit titluri de cetăţean de onoare şi PS Petru Gherghel, Episcop al Diocezei Catolice Iaşi, şi scriitorul Horia Zilieru.

Prezent la eveniment, IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a transmis un scurt mesaj celor prezenţi, insistând pe importanţa oraşului Iaşi, de inimă culturală, spirituală şi universitară a ţării. „Acum câteva zile, cineva spunea că «inima României bate cu mai multă intensitate la Iaşi». I-am spus că aşa este, dar inima României, în dimensiunea sa culturală, spirituală şi universitară se află la Iaşi, iar în aceste zile bate mai intens şi mai adânc. Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toţi“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

0 Responses to Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, cetăţean de onoare al Iaşului

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare