Content feed Comments Feed

Banca Naţională a României anunţă că va pune în circulaţie şi va lansa în circuitul numismatic, începând de luni, două monede: una din aur pentru colecţionare şi una din alamă, de circulaţie, ambele cu caracter comemorativ, potrivit AM Press.


Cele două monede sunt dedicate aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi de la începerea construirii bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş. Moneda de 50 de bani care va avea putere circulatorie va fi lansată într-un tiraj de un milion de bucăţi şi va avea pe avers stema României, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA" şi anul de emisiune "2012", iar pe fundal o reprezentare în secţiune a bisericii mănăstirii Curtea de Argeş.

Reversul prezintă portretul domnitorului Neagoe Basarab, imaginea bisericii mănăstirii Curtea de Argeş, anul "1512" şi inscripţiile "BISERICA MANASTIRII CURTEA DE ARGES" şi "NEAGOE BASARAB.

În ce priveşte moneda de aur, ea va avea o valoare nominală de 100 de lei şi o greutate de 6,42 de grame, fiind desinată colecţionarilor, care vor putea achiziţiona una din cele 250 de bucăţi care vor fi lansate. Aversul monedei de aur prezintă valoarea nominală "100 LEI", stema României, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA" şi anul de emisiune "2012", iar pe fundal o reprezentare în secţiune a bisericii mănăstirii Curtea de Argeş. Reversul este comun cu al celeilalte monede.

Teoretic, ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României, dar în practică numai cea de alamă va fi folosită pentru diferitele tranzacţii. Monedele din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani, vor circula în paralel cu monedele de 50 bani, emisiunea 2005, 2010 şi 2011, aflate în prezent în circulaţie. Punerea lor în circulaţie se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

0 Responses to BNR pune în circulaţie o nouă monedă de 50 de bani,dedicată lui Neagoe Basarab!Va circula în paralel cu cea actuală

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare