Biserica
Ortodoxă din Moldova a interzis accesul guvernanţilor la Sfânta
Împărtăşanie. Decizia a fost luată joi, 20 iunie 2013, în cadrul
şedinţei Sinodului BOM, şi vine în contextul dezacordului faţă de
votarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse, care îi
vizează în special pe homosexuali. Redăm în continuare Declaraţia
Sinodului de la Chişinău:
Declarația Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova
către conducerea de vârf a Țării și binecredinciosul popor al Moldovei
"Stimați guvernanți! Cunoaștem bine că în istoria țării noastre, Biserica Ortodoxă a fost întotdeauna sprijinul de bază al formării și dăinuirii culturii și moralității neamului. La vreme de restriște, ea a servit neamului nostru ca spital de alinare, iar la vreme de pace, ca școală de zidire. Acest lucru nu l-au putut neglija nici marii cotropitori.
Astăzi BOM se află la răscrucea provocărilor, atât de ordin moral-spiritual, cât și geopolitic. Necontenitele lupte pe aceste două altare dăunează grav perspectivelor tinerii generații și crează un dezastru insuportabil în inima creștinilor. Ceea ce se petrece la noi sub pretextul respectării drepturilor și libertăților pătimașe ale firii umane, în mare parte, nu este altceva decât un program de desființare și autonimicire a identității noastre sub aspectul valorilor spirituale bimilenare. După
mai multe provocări din ultimul timp, BOM, din considerente strict
materne, a încercat să stea în apărarea poporului său. Astăzi, la o lună
de la ultima adresare a Sfântului Sinod către guvernare pentru a
revizui cel puțin Legea Antidiscriminării, constatăm cu desăvârșire că glasul instituției care se bucură de cea mai înaltă încredere în societate, adică al Bisericii, a fost vădit ignorat.
Aceasta ne face să concluzionăm că în ultimii ani BOM și poporul creștin de 93,4%, a fost exclus din planul guvernării în favoarea minorităților netradiționale, care spre regret, obțin cu multă ușurință sprijinul multor confrați de ai noștri, deși ultimii se pretind a fi și ei păstori și nu năimiți. Ținem să amintim tuturor că pentru noi ortodocșii, nu există o altă valoare supremă în viața aceasta vremelnică, decât numai urmarea învățăturilor Domnului Hristos. Luând prin jurământ datoria de a sta la strajă și de a ne opune cu orice preț răspândirii păcatului, situația ne cere astăzi să alegem între veșnicul Hristos și vremelnica guvernare cu toată legislația sa anticreștină. Desigur că noi alegem a prima cale. Această rațiune a lucrurilor ne face să ne declarăm oponenți și să ne depărtăm deschis de cei care prigonesc fățiș Biserica lui Hristos și să apelăm la scopuri strict terapeutice – la tradiția canonică a excomunicării lor din Biserică până la îndreptare. Acest fapt îi va lipsi dintru început pe guvernanți de accesul la Sfânta Taină a Împărtășaniei, ca mai apoi, în dependență de pocăință, să fie primiți, sau respinși definitiv, de la oricare slujire bisericească.
În același timp, Biserica își rezervă dreptul să întreprindă toate măsurile canonice pentru a-și apăra majoritatea creștină de pericolul răspândirii morții spirituale în societatea noastră, în acest sens:
1. Inițiem pregătirile pentru convocarea Adunării Generale a credincioșilor
din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, la care întreaga plinătate a
Bisericii se va expune asupra noilor provocări cu care se confruntă
Biserica.
2. În perioada 2 august – 21 septembrie se binecuvintează desfășurarea unui Drum al Crucii în jurul Moldovei (pe jos), Drum de pocăință al întregului popor cu cereri de iertare și de biruință asupra vrăjmașilor văzuți și nevăzuți.”
Întregul comunicat, precum şi o notă informativă despre evoluţia procesului juridic, puteţi citi pe site-ul oficial al Mitropoliei Chișinăului: http://mitropolia.md
0 Responses to Biserica Ortodoxă din Moldova îi opreşte pe guvernanţi de la Sfânta Împărtăşanie pentru promovarea de legi anticreştine