Content feed Comments Feed

Cântăreţul de muzică populară Ion Dolănescu a murit

Publicat de Mihai (admin) joi, 19 martie 2009


Celebrul cântăreţ de muzică populară Ion Dolănescu, în vârstă de 65 de ani, a încetat astăzi din viaţă în locuinţa sa în urma unui stop cardiac. El era bolnav de ciroză.

Reacţii din lumea artistică: prietenii sunt îndureraţi

Irina Loghin, prietenă şi colegă de breaslă a cântăreţului, a povestit că Dolănescu se afla la masă, în locuinţa sa, alături de un preot, i s-a făcut rău şi s-a retras în dormitor. "Sunt înmărmurită şi nu-mi vine să cred că s-a dus. Mă doare sufletul. Nu-mi revin. S-a dus un nume mare, un talent unic", a spus Loghin.

Corneliu Vadim Tudor, politician: Este vestea morţii unui mare artist, un mare cântăreţ care va rămâne în memoria muzicii româneşti atât cât timp va exista muzica românească.

Benone Sinulescu, artist de muzică populară: Sunt consternat, pur şi simplu. S-a mai stins o stea a muzicii populare. Uite că Dumnezeu îi ia pe cei buni la El, acolo, sus, alături de El.

Nicolae Furdui Iancu, artist de muzică populară: Este o pierdere foarte mare pentru muzica românească. A fost o personalitate incontestabilă a folclorului românesc. E o mare pierdere pentru noi şi regretăm această pierdere.

Locian Bolcaş, politician: Dumnezeu să-l odihnească. A fost creştin curat. Am lucrat cu el, ştiam că ascunde o suferinţă grea. Domnul Dolănescu a reuşit să îmbine cu succes activitatea artistică şi cea politică, ducându-şi în acelaşi timp cu greu suferinţa. Ştiam că suferea de inimă.

Eugen Ungureanu, directorul casei de producţie Electrostar: Este o pierdere deosebită pentru poporul român. A fost şi va rămâne un reper pentru tinerii artişti. Dumnezeu să-l ierte!

Ionela Prodan, cântăreaţă: Nu se poate spune nimic. Nimic. Tăcere. A fost unic, ca suflet, ca om, ca interpret. Toată viaţa a fost cap de afiş.


Cine a fost Ion Dolănescu?


Ion Dolănescu s-a născut la 25 ianuarie 1944 în Perşinari, judeţul Dâmboviţa.

A debutat la 18 ani. Atunci a urcat prima dată pe o senă reală, la Casa de Cultură din Târgovişte. În 1961 a cunoscut-o pe Maria Tă­nase alături de care a făcut un turneu de două-trei săp­tămâni prin tot judeţul Dâm­boviţa. O altă mare artistă care l-a protejat a fost Ioana Radu. De altfel artista, a intervenit pentru el la Ceauşescu pentru că era judecat pentru ilicit şi declarat persona non-grata.

Unul dintre numele reprezentative ale muzicii populare româneşti, Ion Dolă­nescu a înregistrat 50 de discuri vinil şi compact-discuri, iar la spectacolele sale a adunat mii de spectatori.

În 1966 devine solist la ansamblul "Ciocârlia".

Ion Dolănescu a fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov, pe listele Partidului România Mare. În octombrie 2008 s-a retras din politică din cauza problemelor la inimă.

În decursul carierei sale muzicale a avut multe duete împreună cu solista Maria Ciobanu, şi cu fiul lor, Ionuţ Dolănescu.

Printre cele mai cunoscute melodii ale sale sunt: “M-am născut lângă Carpaţi”, “De când sunt pe-acest pământ”, “Mândro, când ne iubeam noi”, “Au, lele, vino-ncoa” (duet cu Maria Ciobanu), “Face-m-aş privighetoare” (duet cu Maria Ciobanu).

Vom reveni cu detalii

0 Responses to Cântăreţul de muzică populară Ion Dolănescu a murit

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare