Content feed Comments Feed

Hramul singurei mănăstiri închinate Sfântului Emilian de la Durostorum

Publicat de Mihai (admin) miercuri, 15 iulie 2009


Sâmbătă, 18 iulie 2009, la Mănăstirea Ciolpani, va fi serbat patronul spiritual al acestui aşezământ monahal, Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum.

Sărbătoarea va fi încununată de o slujbă arhierească ce va fi oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Mănăstirea Ciolpani, unul din locurile de pelerinaj consacrate din judeţul Bacău, este amplasată la circa 5 km de oraşul Buhuşi, într-un cadru natural deosebit, şi este singurul lăcaş de rugăciune din ţară ce poartă hramul acestui martir care a trăit şi a murit pentru credinţa în Hristos în secolul al IV-lea.

Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de suliţaşul Ciolpan, călugărit aici in vremea lui Petru Schiopu, (care a fost domn al Moldovei in 1574-1579 si 1581-1591), şi de la care se trage şi numele schitului. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuţă din lemn de stejar, care există şi azi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric. Lacasul monahal a fost desfiintat in 1959! Mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991, cu osteneala maicilor şi a arhimandritului Emilian Panait, stareţul mănăstirii Runc şi duhovnicul maicilor de la Ciolpani. Sfinţirea bisericii mari cu hramul 'Sfântul Mucenic Emilian' s-a făcut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, în fiecare an la 18 iulie, creştinii vin aici să-l serbeze pe sfântul Emilian.

0 Responses to Hramul singurei mănăstiri închinate Sfântului Emilian de la Durostorum

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare