Content feed Comments Feed


Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ şi Consiliul Judeţean organizează, în perioada 8-12 iulie, a 38-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică „Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ“. Vineri, la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ va avea loc simpozionul „Muzica, între tradiţie şi contemporaneitate“.

Ediţia din acest an a „Vacanţelor Muzicale“ este prezidată de prof. dr. Theodore Coresi, din Austria, originar din judeţul Neamţ, absolvent al Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, secţia canto, şi al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. Basul Theodore Coresi a cântat pe scene importante ale lumii - Opera de Stat din Viena, Teatro Massimo di Palermo, Teatro Sao Carlo di Lisabona, Canadian Opera Company, Opera Royal de Wallonie, Opera de Stat din Praga, Opera Leipzig, Vest Norges Opera - Bergen. În prezent, conduce Studioul de canto „Opersänger“ din Viena, studio la care se perfecţionează numeroşi absolvenţi ai universităţilor de muzică din toată lumea. Ediţia din acest an a „Vacanţelor Muzicale“ oferă studenţilor cursuri de masterclass la canto cu prof. dr. Theodore Coresi, la pian cu prof. Carmen Daniela Gililov din Germania, la vioară cu prof. Ulrike Dauhofer din Austria şi muzică de operă cu prof. Cristina Cotescu din România.

Festivitatea de deschidere din Piaţa Turnului, de mâine, 8 iulie, ora 21:00, îi va avea ca protagonişti pe dirijorul José Arean din Mexic şi Orchestra Filarmonicii „Moldova“ din Iaşi, dar şi pe soliştii Catarina Coresi, Heinrich Schopf din Austria, Julia Ibolya Vigh şi Orest Pîslariu Ranghilof din România. Tradiţionalul portret de artist îi este rezervat în acest an basbaritonului Orest Pîslariu Ranghilof, care va susţine un recital la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, joi, 9 iulie, urmat de concertul renumitului cvartet de coarde „Voces“, susţinut în Piaţa Turnului, de la ora 21:00.

Vineri, 10 iulie, „Vacanţele Muzicale“ se mută la Roman, în Piaţa Roman Vodă, unde Filarmonica „Moldova“ din Iaşi, dirijată de José Arean, şi corala „Heruvimii“ a parohiei „Sf. Ioan Botezătorul“ din Piatra Neamţ, dirijată de prof. Marius Ioan Corugă, vor susţine un concert „In memoriam Sergiu Celibidache“.
Sâmbătă, 11 iulie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, studenţii claselor de măiestrie vor da măsura talentului lor într-un recital urmat de o seară de balet, de la ora 21:00, în Piaţa Turnului, susţinută de corpul de balet al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă“ Iaşi.
Duminică, 12 iulie, în Piaţa Turnului va avea loc o gală de operă susţinută de Filarmonica „Moldova“ din Iaşi, dirijată de Rinaldo Muratori (Italia) şi sopranele Carmen Gurban, Ibolya Vigh, mezzosoprana Sidonia Nica, tenorii Sorin Lupu, Daniel Stoica, baritonul Ciprian Marele şi basul Theodore Coresi.

„Vacanţele Muzicale la Piatra Neamţ“ găzduiesc vineri, 10 iulie, de la ora 11:00, la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, simpozionul „Muzica, între tradiţie şi contemporaneitate“, susţinut de prof. univ. Mihail Cozmei, prof. univ. dr. Vasile Vasile şi prof. univ. dr. Petru Stoianov, manifestare care se va încheia cu lansarea a două volume semnate de Theodore Coresi - „Dramaturgie şi retorică în muzica de cult creştină“ şi „Capodopere muzicale inspirate din liturghie“. Tot pe 10 iulie, dar la Roman, la ora 17:00, va avea loc un alt simpozion, „Sergiu Celibidache, personalitate marcantă a culturii muzicale româneşti“.

0 Responses to Muzicieni din toată lumea, la „Vacanţele Muzicale“ din Piatra Neamţ

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare