Content feed Comments Feed


Reunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Reşedinţa patriarhală, în zilele de 25-26 februarie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât instituirea „Duminicii migranţilor români”, în prima duminică după 15 august, în Patriarhia Română. În ziua de 16 august 2009, pentru prima oară la nivelul întregii Patriarhii Române va fi marcată „Duminica migranţilor români”.

Începând cu anul 2006, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prima duminică după sărbătoarea împărătească a Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată românilor care trăiesc peste hotare.

Anul trecut, iniţiativa Preafericirii Sale a fost extinsă şi în Arhiepiscopia Bucureştilor. Astfel, în ziua de 17 august 2008, a fost sărbătorită „Duminica migranţilor”. În toate parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureştilor în timpul Sfintei Liturghii, la ectenia întreită, au fost înălţate rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, rugăciuni de cerere şi de ajutor de la Dumnezeu pentru păstrarea credinţei ortodoxe, pentru sănătate şi spor în viaţă, pentru înmulţirea dragostei între părinţi şi copii, între soţ şi soţie, între membrii familiei plecaţi din România şi cei rămaşi acasă, precum şi rugăciuni pentru călătorie şi bună înţelegere cu cetăţenii ţărilor în care lucrează sau studiază românii plecaţi în străinătate, cultivând deodată identitatea lor românească şi prietenia cu alte popoare. La sfârşitul Sfintei Liturghii s-au ţinut cuvinte pastorale, în care s-a subliniat că Biserica nu-i uită pe fii ei plecaţi la muncă sau studii peste hotare. De asemenea, au fost organizate convorbiri pastorale cu muncitorii şi studenţii români din străinătate care acum s-au reîntors în România pentru a petrece acasă concediul de odihnă sau vacanţa de vară.

0 Responses to Anul acesta, în Patriarhia Română, ziua de 16 august este „Duminica migranţilor români”

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare