Content feed Comments Feed

Manifestări cultural-religioase de ziua Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ

Publicat de Mihai (admin) miercuri, 5 august 2009


Astăzi, Biserica noastră îl prăznuieşte pe Sf. Ioan Iacob de la Neamţ. În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, lăcaşurile de cult închinate Sf. Ioan Iacob Românul îşi intensifică, de ziua ocrotitorului lor, programul liturgic, care este completat cu manifestări cultural-religioase.

„Să fie o casă nouă pentru Sf. Ioan Românul“

Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ îşi serbează astăzi hramul. Programul liturgic a început aseară, cu slujba Privegherii, oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi va continua astăzi cu slujba Aghezmei, a Sfântului Maslu şi a Acatistului Sf. Ioan Hozevitul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, şi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Ridicarea Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ a început în luna decembrie a anului 1994, când s-a dorit iniţial construirea unui paraclis-laborator pentru elevii seminarului. În anul 1997 a fost sfinţit altarul sfântului lăcaş. „PF Părinte Patriarh Daniel ne-a recomandat ca această biserică să fie construită în aşa fel încât să fie o casă nouă pentru Sfântul Ioan Românul“, a spus pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ Neamţ.

Revederea absolvenţilor promoţiei ’99

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ din Dorohoi îşi serbează astăzi hramul. În noul paraclis al seminarului a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, la care au participat preoţi şi credincioşi din oraşul Dorohoi. Astăzi, programul liturgic va continua cu slujba Utreniei, a Acatistului şi a Sfintei Liturghii, la finalul căreia corala „Haris“ va prezenta un concert de muzică religioasă. „Bucuria hramului va fi foarte mare, pentru că va avea loc revederea promoţiei de absolvenţi din 1999. Paraclisul în care vom sluji în ziua de hram este o împlinire a multor idealuri. Iată că Sfântul Ioan Iacob poartă de grijă şi ne ajută să putem duce mai departe credinţa şi educaţia pe aceste meleaguri“, a menţionat pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“.

Pelerinaj dedicat Sfântului Ioan Iacob, in satul natal

Astăzi, Sf. Ioan Iacob Hozevitul va fi cinstit în mod deosebit de preoţii şi credincioşii din zona Darabaniului. La Biserica „Sfânta Treime“ din satul Crăiniceni, unde s-a născut şi a copilărit Sfântul, a fost oficiată aseară slujba Vecerniei, iar astăzi se va săvârşi slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie. „La prânz se va desfăşura o procesiune în cinstea Sf. Ioan Românul, de la biserică la casa natală. Aici va fi citit Acatistul Sfântului, se va săvârşi sfinţirea apei, iar apoi se va oficia slujba de pomenire pentru cei adormiţi. La final va avea loc agapa creştină pregătită de credincioşii din parohia Crăiniceni şi de Protopopiatul Darabani“, a declarat pr. Constantin Pânzariu, protoiereul Protopopiatului Darabani.

0 Responses to Manifestări cultural-religioase de ziua Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare