Content feed Comments Feed

Raspunsuri duhovnicesti: Ispitele

Publicat de Mihai (admin) luni, 21 septembrie 2009


Incercarile pe care le ingaduie Dumnezeu sunt po­trivite cu puterea noastra de a rabda, dar, din pacate, de multe ori la ele se adauga si batjocurile si groso­laniile oamenilor nemilostivi si atunci ne incovoiem. Vantul puternic de obicei rupe copacii sensibili si dezradacineaza pe cei ce nu au radacini adanci. Iar celor ce au radacini adanci le ajuta sa inainteze si sa se inradacineze inca mai adanc.

Nimeni nu poate vatama sufletul omului, decat numai el insusi.

In incercarile pe care le ingaduie Dumnezeu, fie­care este probat si isi vede singur starea lui duhov­niceasca. Si astfel este nevoit sa se smereasca, dupa care primeste har de la Dumnezeu, atunci cand in chip smerit primeste incercarile cu bucurie, ca pe niste medicamente pentru sufletul sau si cu rabdare il slaveste si ii multumeste. Bine este noua ca ingaduie Dumnezeu sa fim incercati, pentru ca altfel am fi avut patimi ascunse si pretentii nesabuite in Ziua Ju­decatii.

Caci daca le-ar trece cu vederea pe acestea si ne-ar lua in rai asa cum suntem, am crea si acolo probleme. De aceea ingaduie aici ispitele, ca sa ne curete de praf, sa se purifice sufletul nostru cu intris­tarile si plansetele si astfel sa fini nevoiti sa scapam la Dumnezeu si sa ne aflam mantuirea.

Oamenii indepartati de Dumnezeu sunt cei mai nefericiti din lume si in viata aceasta si in cea viitoa­re, cea vesnica. Iar mai nefericiti decat acesti oameni s sunt diavolii, care s-au despartit de Dumnezeu cu mii de ani in urma si continua sa se indeparteze prin mandria si rautatea lor si sa ramana nepocaiti.

Mai fericiti insa decat toti oamenii sunt cei ce au aratat cea mai mare pocainta cu durere si zdrobire launtrica. in acest fel au zdrobit pe vrajmasul cel mandru si si-au smerit trupul lor cel fara de randuiala prin asceza, supunandu-l duhului, pricinuind mare bucurie in cer prin pocainta lor, prin intoarcerea la Dumnezeu.

Cand pacatul se invecheste in om, diavolul in mod firesc dobandeste mai multe drepturi si ca sa plece, va trebui sa stricam casa veche si sa o zidim pe cea noua.

Cei care sunt aproape de Dumnezeu niciodata nu blesteama, deoarece nu au rautate, ci numai buna­tate si orice rau este aruncat asupra acestor oameni sfintiti se sfinteste, iar ei simt o bucurie mare inlauntrul lor.

Nu exista foc mai mare ca arderea launtrica a su­fletului de catre constiinta, care il chinuie si-l roade mereu ca un cariu inca din aceasta viata. Iar in cea­lalta, cea vesnica, il va roade si mai mult viermele cel neadormit, daca omul nu se va pocai in aceasta viata si nu va cauta sa indrepte nedreptatile facute semeni­lor lui, fie numai si cu buna sa intentie, in cazul ca nu poate in alt fel.

Omul nepocait este cel mai fara de minte din lu­me, deoarece pe langa faptul ca este chinuit de o ne­contenita neliniste, pentru ca nu se pocaieste ca sa scape de acest mic iad, care-l va duce in cel mai ma­re, cel vesnic, se lipseste si de bucuriile paradisiace de pe pamant, care vor fi cu mult mai mari in rai, alaturi de Dumnezeu.

Nu exista mai mare bucurie in lume ca cea pe ca­re o aduce dragostea de Dumnezeu, care, impreuna cu afectiunea Sa dumnezeiasca, se daruieste din bel­sug fiilor Sa marinimosi inca din aceasta viata. Daca aceasta se traieste numai si nu se poate exprima, cu atat mai mare va fi acea dragoste pe care Dumnezeu ne-o pastreaza in rai si nu ne-o da acum, pentru ca n-am putea-o cuprinde in inima noastra de lut.

Cuviosul Paisie Aghioritul

0 Responses to Raspunsuri duhovnicesti: Ispitele

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare