Content feed Comments Feed

Concursul interdisciplinar „Religia între ştiinţă şi artă“ la Iasi

Publicat de Mihai (admin) sâmbătă, 10 octombrie 2009

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi a avut loc joi, 8 octombrie 2009 Concursul interdisciplinar „Religia între ştiinţă şi artă“. După deschidearea oficială a programului, a urmat o concursul propriu-zis şi conferinţa “Actualitatea şi sensurile contemporane ale sfinţeniei”, susţinută de protos. Iustin Neagu de la Biserica “Schimbarea la Faţă a Domnului“ – Socola.

Liceul de informatică „Grigore Moisil“ din Iaşi, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Primăria Municipiului Iaşi, a organizat în urmă cu două zile cu prilejul sărbătorii Sf. Cuv. Parascheva, Concursul interdisciplinar „Religia între ştiinţă şi artă“.

În deschiderea întrunirii, prof. Maria Orzetic, preşedintele juriului şi directorul Şcolii “George Coşbuc” din Iaşi a mulţumit tuturor invitaţilor şi participanţilor pentru prezenţă iar protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier consilier în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Centrului Eparhial Iaşi şi-a exprimat bucuria pentru faptul că a fost iniţiat un astfel de concurs, care se bucură de binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. “Prezenţa lui Dumnezeu şi a sfinţilor nu face altceva decât să ne ridice, astfel încât lucrurile noastre să aibe un sens. Binecuvântarea Sf. Cuv. Parascheva trebuie să vă aducă în minte următorul fapt: că nu există o opoziţie între fizică şi metafizică, între creat şi necreat, între informatică şi religie. Ori de faceţi informatică sau religie, dacă sunt făcute spre slava lui Dumnezeu atunci credem că mai avem o şansă”, a spus protos. Hrisostom Rădăşanu. A urmat o scurtă alocţiune a protos. Iustin Neagu care a vorbit tinerilor prezenţi despre pericolele securarizării de astăzi şi a depărtării omului, mai ales intelectual, de Dumnezeu.

Prezentarea proiectului informatic pe videoproiector

La Concursul interdisciplinar „Religia între ştiinţă şi artă“ au participat elevi de la Liceul de Informatică din Iaşi, Colegiul Naţional “Costache Negruzi” din Iaşi, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Iaşi, Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional din Iaşi şi de la Colegiul “Mihail Sadoveanu” din Paşcani care au fost coordonaţi de profesorii de religie, iar proiectele s-au înscris în următoarele teme: „Sfinţi români cu moaşte la noi în ţară“, „Tradiţie şi spiritualitate ortodoxă în Iaşi“, „Oameni de cultură români, promotori ai credinţei creştine“. După desfăşurarea concursului, protos. Iustin Neagu a susţinut conferinţa „Actualitatea şi sensurile contemporane ale sfinţeniei“. Juriul condus de prof. Maria Orzetic, avându-l ca preşedinte de oanoare pe pr. prof. dr. Vasile Nichita, ispector de specialitate în cadrul ISJ Iaşi, a acordat Premiul I Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, Premiul al II-lea Liceului de informatică „Grigore Moisil“, Premiul al III-lea Colegiului Naţional “Costache Negruzi”. De asemenea au mai fost oferite premii speciale Colegiului “Mihail Sadoveanu” din Paşcani, Colegiului Naţional “Emil Racoviţă” şi Colegiului Naţional din Iaşi. “Fiecare liceu şi-a pregătit o echipă care a prezentat un proiect pe calculator. Elevii au venit în faţă la videoproiector pentru a-şi susţine proiectul în faţa juriului”, a declarat prof. Violeta Stanciu, coordonatoarea proiectului de la Liceul de informatică din Iaşi.

“La acest concurs am aflat anumite detalii pe care nu le ştiam înainte”

Liceenii care au participat la Concursul „Religia între ştiinţă şi artă“ s-au arătat încântaţi de faptul că au aflat lucruri noi din prezetările fiecărui liceu în parte. “Am participat la acest concurs pentru că am vrut să avem o nouă experienţă extraşcolară şi pentru că ne place foarte mult ora de religie. Consider că am învăţat foarte multe lucruri importante cu ocazia acestui eveniment şi sperăm ca la ediţiile viitoare să avem rezultate mai bune. Religia şi informatica pot fi îmbinate. Trebuie să avem grijă pentru că informatica poate denatura credinţa”, a declarat Andrei Nistor de la Colegiul “Mihail Sadoveanu” din Paşcani. “La acest concurs am aflat anumite detalii pe care nu le ştiam înainte. De exemplu nu şiam că în Iaşi sunt atât de multe biserici şi mănăstiri. În caelaşi timp am aflat foarte multe detalii despre viaţa Sf. Cuv. Parascheva şi despre istoria aducerii sfintelor moaşte la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu. În urma acestui concurs plec cu mai multă experienţă pentru că am cunoscut oameni noi, am văzut cum sunt abordate temele religioase mai multe licee, descoperind mai multe viziuni asupra creştinismului”, a spus Andreea Alexandru de la Liceul de informatică din Iaşi.

0 Responses to Concursul interdisciplinar „Religia între ştiinţă şi artă“ la Iasi

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare