Content feed Comments Feed

„A te îngriji de restaurarea unui monument este o datorie sfântă“

Publicat de Mihai (admin) vineri, 2 octombrie 2009

Complexul Naţional Muzeal MOLDOVA Iaşi organizează, în perioada 1-4 octombrie 2009, a XI-a ediţie a Simpozionului Naţional „Monumentul - Tradiţie şi Viitor“. Deschiderea simpozionului a avut loc ieri, la Muzeul Unirii din Iaşi, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a adresat un cuvânt de binecuvântare.

Simpozionului Naţional „Monumentul - Tradiţie şi Viitor“ are loc în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, filiala Iaşi, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Iaşi, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice Bucureşti, Academia Română - Comisia de Istorie a Oraşelor din România şi Primăria Municipiului Iaşi. Pe parcursul celor patru zile, participanţii vor susţine comunicări ştiinţifice, abordând următoarele teme: „Biserica-monument - mărturie a tezaurului de arhitectură şi artă“, „Restaurarea ca modalitate de relevare a etapelor existenţei monumentului istoric“ şi „Centrul istoric al oraşului între dezvoltare şi protecţie“. Simpozionul a fost deschis de drd. Aurica Ichim, şef Birou Conservare în cadrul Muzeului Unirii din Iaşi, care a mulţumit invitaţilor pentru prezenţă. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, după ce a rostit împreună cu cei prezenţi rugăciunea „Tatăl nostru“, a vorbit despre importanţa conservării bisericilor şi a monumentelor, pentru a le reda strălucirea de altădată. „În pisania de la intrarea în Biserica «Sfinţii Trei Ierarhi» din Iaşi domnitorul Vasile Lupu, ctitorul acestui sfânt lăcaş, a rânduit să aşeze cuvintele: «Am zidit această sfântă rugă». Cât de adâncă este această expresie în care rugăciunile zilnice ale monahilor şi ale credincioşilor par a se împleti cu broderia din piatră din exterior, iradiind cu noi înţelesuri expresia «zidire sufletească». Asemenea domnitorului Vasile Lupu, cei care au o preocupare constantă pentru restaurarea unor biserici sau aşezăminte cu statut de monument istoric zidesc adevărate rugi înălţate către Dumnezeu. A te îngriji de restaurarea unui monument este o datorie sfântă, pentru că astfel se redă strălucirea de altădată acestor «rugi în piatră» ale sufletului neamului. Noi toţi ar trebui să fim solidari cu un demers care ne priveşte în egală măsură“, a afirmat IPS Teofan, care a apreciat faptul că una dintre temele abordate la acest simpozion se referă la biserici.

Vizite de lucru la bisericile-monument din Iaşi

A urmat cuvântul dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Naţional Muzeal MOLDOVA Iaşi, care a punctat câteva dintre problemele pe care le întâmpină cultura din România. „Iaşul aspiră să fie capitală culturală europeană într-un viitor apropiat, pentru că are oameni cărora le pasă de cultură. Propun ca la acest simpozion să vorbim de probleme legate de legislaţia în domeniu. Există foarte multe lacune. Legile care sunt date până acum nu acoperă nevoile acestor edificii importante“, a amintit dr. Lăcrămioara Stratulat. Primarul Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a vorbit în alocuţiunea sa despre edificiile aflate în proiect de reabilitare (ansamblul Golia, str. Cuza Vodă sau vestigiile de la Hala Centrală), a precizat faptul că în Iaşi se vor ridica şi alte statui şi a amintit, de asemenea, despre plăcuţele informative, în mozaic, care vor fi montate pe principalele obiective din Iaşi.

După deschiderea oficială a simpozionului au debutat sesiunile de comunicări, care au fost urmate de lansări de volume şi de un vernisaj de obiecte de cult.

Astăzi vor avea loc trei comunicări pe secţiuni, iar începând cu ora 17:00 participanţii vor vizita Bisericile Banu şi Talpalari din Iaşi, unde va fi susţinut un recital instrumental de Cvartetul „Ethos“ şi de „Trio Crescendo“. Mâine vor fi efectuate vizite de documentare la câteva edificii-monument din Iaşi: Catedrala mitropolitană, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, Mănăstirea Golia, Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ şi la Palatul „Al. I. Cuza“ din Ruginoasa, judeţul Iaşi.

0 Responses to „A te îngriji de restaurarea unui monument este o datorie sfântă“

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare