Content feed Comments Feed

Istanbul, noua capitală culturală europeană

Publicat de Mihai (admin) sâmbătă, 16 ianuarie 2010


Noua capitală culturală a Europei în 2010 este, începând cu această dimineaţă, Istanbul, primul oraş turc cu acest statut, prilej cu care Turcia speră să-şi reafirme rădăcinile europene.

Desemnat de Uniunea Europeană capitală culturală în 2010, încă din 2006, oraşul de pe malul Bosforului speră să atragă până la 10 milioane de vizitatori, cu cele 170 de evenimente pe care municipalitatea le va desfăşura în acest an. Fostă capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin şi a Imperiului Otoman, Istanbul a avut anul trecut 7,5 milioane de turişti, relatează AFP.

Atribuirea statutului de capitală culturală europeană în 2010, alături de Pecs (Ungaria) şi Essen (Germania), are însă şi o dimensiune politică pentru Turcia, care, în 2005, a început procesul de aderare la Uniunea Europeană, respins de ţări membre precum Franţa şi Germania, este de părere Cengiz Aktar, specialist în relaţii Turcia - UE la Universitatea Bahçeşehir din Istanbul.

Astăzi, în prima zi în, în vechiul Constantinopol vor avea loc numeroase concerte, manifestări stradale şi focuri de artificii. Mai multe muzee vor fi deschise până la miezul nopţii.

Circa 5.000 de invitaţi din circa 20 de ţări sunt aşteptaţi la o recepţie în prezenţa preşedintelui turc Abdullah Gül şi a premierului Recep Tayyip Erdogan.



Fondat de împăratul roman Constantin în anul 330, cu numele de Constantinopol, Istanbul, în prezent o aglomerare urbană, de 14 milioane de locuitori, ce se întinde pe zeci de kilometri în jurul strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia, se doreşte a fi o punte între culturi.

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, circa 40 de oraşe au deţinut acest titlu.

În 2009, Vilnius a avut statutul de capitală culturală europeană alături de oraşul austriac Linz, iar în 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.

În 2011, acest titlu va fi deţinut de Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia), oraşele Guimaraes (Portugalia) şi Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene în 2012, iar Marsilia (Franţa) şi Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelaşi statut, în 2013.

0 Responses to Istanbul, noua capitală culturală europeană

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare