Content feed Comments Feed

Prima zi din noul an, serbată prin rugăciuni în toată Moldova

Publicat de Mihai (admin) luni, 4 ianuarie 2010

În noaptea de Anul Nou şi prima zi a anului 2010, ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au oficiat slujbe de Te Deum şi slujba Sfintei Liturghii în eparhiile pe care le păstoresc. Rugăciunile de mulţumire au fost înălţate pentru anul care s-a încheiat, iar cele de binecuvântare au fost rostite pentru noul anul în care am intrat.

În majoritatea bisericilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au fost săvârşite în noaptea de Anul Nou slujbe de Te Deum. În unele parohii oamenii au participat la slujbe de Te Deum, iar în altele slujba Sfintei Liturghii s-a oficiat imediat după miezul nopţii.

Înainte de oficierea slujbei de Te Deum de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oferit, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi, tuturor celor care urmau să participe la slujbă, un pahar de vin şi un colac. La ora 23:30 a fost oficiată slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, după care s-au citit câteva rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut. La final, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc, în care a vorbit despre dorinţele pe care rugăciunea Bisericii le aşază în inimile credincioşilor la început de an. „Din slujba Acatistului Domnului Hristos, precum şi din cele două rugăciuni rostite după acatist, am expus în faţa lui Dumnezeu dorinţele pe care le avem pentru anul în care am intrat. Ne-am rugat lui Dumnezeu ca harul şi milostivirea Sa să fie peste noi şi peste întreaga lume. Să fie un an cu pace, cu binecuvântare, cu revărsare de har de la Dumnezeu“, a spus IPS Teofan, care a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Sfânta Liturghie în noaptea de Anul Nou, la Catedrala episcopală din Huşi

Programul liturgic de la Catedrala arhiepiscopală din Suceava, cu prilejul sărbătorii Tăierii împrejur cea după trup a Domnului şi pomenirii Sfântului Vasile cel Mare, a început joi, 31 decembrie 2009, cu slujba Privegherii, la finalul căreia au fost citite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare şi alte rugăciuni de dezlegare. După slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia Tăierii împrejur cea după trup a Domnului şi despre modelul de milostenie, filantropie şi credinţă al Sfântului Vasile cel Mare. După cum ne-a relatat arhim. Bartolomeu Chira, stareţul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a oficiat la final slujba de Te Deum.

La Catedrala episcopală din Huşi a fost oficiată joi, începând cu ora 23:30, slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, care a fost urmată de Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum săvârşite de PS Corneliu, Episcopul Huşilor. La finalul slujbelor din noaptea de Anul Nou, PS Corneliu a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Tăierii împrejur cea după trup a Domnului şi a pomenirii Sfântului Vasile cel Mare, dar şi despre semnificaţia începerii unui nou an calendaristic.

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a slujit în noaptea de Anul Nou la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a citit un cuvânt pastoral în care a amintit faptul că în anul 2009 a avut loc ridicarea în rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Romanului, cu titlul de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. „Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat nouă, ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor, posibilitatea de a trăi acest eveniment în toată dimensiunea lui cultural-religioasă. Acest lucru măreţ presupune şi obligaţii pentru viitor, obligaţii pe care le avem faţă de înaintaşii care au făurit istoria acestui ţinut“, a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii în prima zi a anului la Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ - Narcisa din Bacău.

0 Responses to Prima zi din noul an, serbată prin rugăciuni în toată Moldova

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare