Content feed Comments Feed

Retrospectivă: Noi ierarhi în Biserica noastră, în 2009

Publicat de Mihai (admin) luni, 4 ianuarie 2010

În anul 2009, în Biserica Ortodoxă Română au avut loc alegeri de episcopi titulari, dar şi de episcopi vicari. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală, a ales pe 18 iunie noi episcopi titulari pentru Eparhia Sloboziei şi Călăraşilor şi, respectiv, pentru cea a Huşilor.

Scaunele episcopale ale celor două eparhii au fost vacantate după trecerea la Domnul a episcopului Damaschin Coravu (23 aprilie 2009)şi, respectiv, a episcopului Ioachim Mareş (24 aprilie 2009). Ceremonia de întronizare a PS Episcop Vincenţiu a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala episcopală din Slobozia, duminică, 28 iunie 2009, iar a PS Episcop Corneliu, de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Catedrala episcopală din Huşi, luni, 29 iunie 2009, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, hramul catedralei.

Tot în anul 2009, pe 29 octombrie , Sfântul Sinod al Bisericii noastre a ales - prin vot secret - pe Preasfinţitul Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, în postul de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu reşedinţa în municipiul Deva şi jurisdicţia în judeţul Hunedoara. În aceeaşi zi, ierarhii Sfântului Sinod au ales - prin vot secret - pe părintele arhimandrit dr. Varlaam Merticariu în postul vacant de episcop-vicar patriarhal, cu titulatura Ploieşteanul, pe părintele arhimandrit Ieronim Creţu în cel de-al doilea post de episcop-vicar patriarhal vacant, cu titulatura Sinaitul, şi pe părintele arhimandrit dr. Emilian Nica în postul vacant de episcop-vicar al Episcopiei Râmnicului, cu titulatura Lovişteanul. Instalarea primului Episcop al Devei şi Hunedoarei, în persoana PS Gurie Georgiu, a avut loc în Catedrala „Sfântul Nicolae“ din Deva, în Duminica a XXX-a după Rusalii, 29 noiembrie 2009. Sfânta Liturghie arhierească şi ceremonia de întronizare a primului episcop al Devei şi Hunedoarei a fost oficiată de Patriarhul Românilor, alături de 23 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi. PS Emilian Lovişteanul a fost hirotonit arhiereu şi întronizat ca episcop vicar al Eparhiei Râmnicului, odată cu ridicarea acesteia la rangul de Arhiepiscopie, ceremonie care a avut loc pe 14 noiembrie 2009, iar PS Varlaam Ploieşteanul a fost hirotonit arhiereu şi instalat ca episcop-vicar patriarhal pe 20 decembrie 2009.

0 Responses to Retrospectivă: Noi ierarhi în Biserica noastră, în 2009

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare