Content feed Comments Feed

„Rugăciunea şi postul trebuie să ne conducă la iubire“

Publicat de Mihai (admin) joi, 18 martie 2010

Înalt Preasfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a susţinut, în urmă cu două zile, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, conferinţa cu titlul "Dragostea care acoperă mulţime de păcate". La acest eveniment au participat sute de tineri şi studenţi ieşeni.

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Iaşi, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a organizat, marţi, o nouă prelegere din seria conferinţelor Postului Mare. Manifestarea, moderată de Constantin Pavel, preşedintele ASCOR Iaşi, s-a bucurat de prezenţa numeroasă a studenţilor ieşeni. În deschiderea conferinţei, IPS Serafim a vorbit despre iubirea de Dumnezeu, care "se exprimă în modul cel mai concret prin iubirea semenilor noştri". "Cuvântul "dragoste" apare de cele mai multe ori în Sfânta Scriptură, iar Mântuitorul spune că toată legea şi toţi proorocii sunt cuprinşi în acest cuvânt. Dumnezeu Însuşi este dragoste. Cele trei Persoane divine ale Sfintei Treimi formează o unitate tocmai datorită comuniunii şi dragostei care Le uneşte. Omul este chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu este dragoste, şi omul este dragoste", a explicat IPS Serafim, care a continuat să vorbească despre căile prin care omul poate ajunge la iubirea faţă de aproapele.

Rugăciunea din biserică, mai de folos decât cea de acasă

"Sfântul Grigorie Palama a spus că "mintea este o energie a inimii". Mintea, dacă nu se întoarce şi nu este în legătură cu inima, se împrăştie în cele exterioare. Întorcându-se în inimă, mintea îşi poate regăsi pacea şi liniştea ei. Pentru ca mintea să se întoarcă în inimă, trebuie să ne rugăm foarte mult. Cu cât ne forţăm mai mult, mintea se închide în cuvintele rugăciunii. Rugăciunea din biserică ne ajută mai mult decât rugăciunea pe care o săvârşim acasă. În biserică trăim rugăciunea întregii comunităţi. Atmosfera de rugăciune din biserică este atât de densă, încât este suficient să stai atent şi să nu gândeşti la nimic din cele din lumea aceasta. În biserică sufletul se uneşte în rugăciune cu Dumnezeu. Cine-şi simte inima înseamnă că-L simte pe Dumnezeu. Dacă omul se roagă, posteşte şi se nevoieşte, ajunge la inima simţitoare, iar Hristos trăieşte în om. Dumnezeu ne va întreba la judecată ce roade au adus în viaţa noastră rugăciunea şi postul. Rugăciunea şi postul trebuie să ne conducă la iubire. Chiar şi atunci când suntem nedreptăţiţi, trebuie să luăm această nedreptate asupra noastră, pentru că aşa a făcut şi Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta este dragostea care acoperă mulţime de păcate, atât ale semenilor, cât şi ale noastre", a mai adăugat IPS Părinte Serafim.

IPS Serafim a slujit în paraclisul Facultăţii de Teologie din Iaşi

Înalt Preasfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a săvârşit ieri-dimineaţă slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite în Capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. A fost prezent şi IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. IPS Serafim a adresat tinerilor teologi un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la rugăciune şi la lucrarea Sfântului Duh prin oameni. "Lumea de astăzi nu poate trăi fără duhovnicie, fără spiritualitate, fără interiorizare. Nu poate omul să ajungă la liniştea lăuntrică, la pacea inimii, decât prin rugăciune, prin slujbele Bisericii. Sfântul Simeon Noul Teolog spune că nu eşti creştin prin simplul fapt că eşti botezat, ci eşti creştin doar în măsura în care pui în lucrare harul pe care l-ai primit la Taina Botezului. Nu trebuie să uităm că noi am fost chemaţi să fim lumina lumii", a spus IPS Serafim. La final, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că a mijlocit prezenţa Mitropolitului Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord în instituţia pe care o conduce.

0 Responses to „Rugăciunea şi postul trebuie să ne conducă la iubire“

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare