Content feed Comments Feed

Cand se vorbeste despre varsta legala pentru incheierea unei casatorii, se are in vedere doar varsta minima, nu si varsta maxima. Astfel, legea civila din Romania a stabilit varsta de 18 ani impliniti pentru barbat si de 16 ani impliniti pentru femeie (art. 4 alin. 1, C. Fam), insa aceasta lege nu impune o varsta maxima pana la care se pot incheia casatoriile.

Biserica a respectat legislatia civila privind varsta minima legala. Clericii care incalcau aceste prescriptii legale erau destituiti, iar cei doi tineri erau excomunicati.

Asadar nu exista niciun dezacord intre Biserica si legislatiile civile in ceea ce priveste varsta minima. Problemele apar in momentul in care Biserica este nevoita sa savarseasca Taina Casatoriei pentru persoanele care au depasit varsta maxima prevazuta de canoane: 70 de ani pentru barbat si 60 de ani pentru femeie (canoanele 24 si 88 ale Sfantului Vasile cel Mare).

Un alt aspect care trebuie avut in vedere, este ca potrivit Nomocanonului in XIV titluri, Biserica Ortodoxa nu administreaza Taina Cununiei persoanelor intre care exista o mare diferenta de varsta. In acest sens, Pravila Mare precizeaza: “sa nu fie barbatul de 50 de ani si muierea de 12 sau de de 15, sau muierea de 50 si barbatul de 20 … sa se pazeasca cum se cade de varsta, sa nu fie barbatul batran si muierea tanara, nici muierea batrana si barbatul tanar, ci sa fie amandoua partile deopotriva de ani”.

Daca tinem seama de cele mentionate, vedem ca Biserica este pusa in situatia de a incalca cele randuite de Parinti, pentru ca este nevoita sa binecuvinteze unirea pentru cei casatoriti civil. Consideram ca este necesar ca legislatia civila sa tina seama si de dispozitiile Bisericii.

In zilele noastre, cand din nefericire primeaza interesul material, avem parte de multe cazuri de casatorii intre persoane diferite mult ca varsta sau persoane care au depasit varsta maxima admisa de Biserica. Dar acest lucru nu mai supara, atat timp cat astfel de cazuri sunt propuse prin canalele de informare, drept divertisment. Si ne amuzam, pentru ca nu ne mai vedem facand parte din acelasi trup (Biserica).

Pe principiul ca iubirea nu cunoaste varsta, omului contemporan i se poate parea dubioasa ideea ca sunt cazuri in viata pe care trebuie sa le intampinam cu o oarecare retinere, ca trebuie sa respectam o anumita diferenta de varsta. Dar in astfel de cazuri, atunci cand Biserica vorbeste de diferenta, nu vorbeste de cativa ani, ci de zeci de ani.

Ramanem cu tristetea ca nu avem un acord intre Biserica si legislatia civila si in ceea ce priveste varsta maxima in casatorie.

0 Responses to Varsta legala pentru casatorie. Legislatia civila nu tine seama si de dispozitiile Bisericii

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare