Content feed Comments Feed

Cetatea Iaşilor e în sărbătoare de sâmbătă seara, când au sosit aici moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul. Ieri-dimineaţă, racla cu moaştele Sfintei Parascheva şi cea a Sfântului Maxim au fost scoase în procesiune din Catedrala mitropolitană. Deşi temperaturile sunt destul de scăzute, pelerinii, sub cerul liber, cu rugăciunea pe buze, aşteaptă cu răbdare, în rând, să o întâlnească din nou pe Ocrotitoarea lor. Aseară a avut loc Pelerinajul "Calea Sfinţilor".

Moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul au ajuns sâmbătă seara pe Aeroportul Internaţional din Iaşi. Racla, ce adăposteşte mâna dreaptă a Sfântului, a fost adusă de arhim. Partenie, stareţul Mănăstirii "Sf. Pavel" din Sfântul Munte Athos, care a fost însoţit de câţiva călugări de la această mănăstire şi de teologul ortodox francez Jean Claude Larchet. Pe aeroport, delegaţia din Grecia a fost aşteptată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de părinţii de la Centrul eparhial Iaşi şi de câţiva credincioşi. Închinarea la racla Sfântului s-a făcut în glasul cântării "Întru tine Părinte". "Dau slavă lui Dumnezeu că moaştele binecuvântate ale Sfântului Maxim Mărturisitorul poposesc pentru prima dată pe pământ românesc. Moaştele Sfântului vor fi aşezate lângă racla Sfintei Parascheva pentru a fi împreună rugători către Dumnezeu pentru toţi pelerinii care vor veni la Iaşi în aceste zile. Sf. Maxim Mărturisitorul a fost un mare apărător al credinţei drept-slăvitoare. Mesajul pe care acest mare Părinte al Bisericii îl adresează celor de astăzi este să creadă în Hristos Dumnezeu-Omul şi să-şi conformeze viaţa cu învăţăturile Evangheliei", a spus Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan.

Pelerinii l-au întâmpinat pe Sfântul Maxim cu lumânări aprinse

La Catedrala mitropolitană din Iaşi, moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul au fost aşteptate de peste 200 de credincioşi care ţineau lumânări aprinse în mâini. Oamenii au sărutat moaştele Sfântului Maxim, care au fost aşezate lângă racla Sfintei Parascheva. În curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi, pelerinii erau aşezaţi deja la rând. Deşi temperaturile erau destul de scăzute şi ploua, pelerinii, sub cerul liber, cu rugăciunea pe buze, aşteptau cu răbdare, în rând, să o întâlnească din nou pe Ocrotitoarea lor. "Nu avem de gând să dormim în această noapte şi sper să fim întăriţi în suportarea frigului şi a ploii de credinţă şi de ajutorul pe care ni-l va da Sf. Parascheva. De fiecare dată când am venit la Sf. Parascheva am rămas impresionată de numărul mare de pelerini. A mai plouat şi în anii trecuţi când am mai fost, dar nu am păţit nimic. Venim la Iaşi pentru că suntem mulţumiţi de ajutorul pe care Sfânta ni l-a dat în familia noastră", a mărturisit Stela Vrânceanu din oraşul Hârşova, judeţul Constanţa.

"Credincioşi din toată ţara se îndreaptă spre Iaşi pentru a-şi aşeza sufletul în mâna Sfintei Parascheva şi a Sfântului Maxim"

Moaştele Sfintei Parascheva şi cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul au fost scoase ieri-dimineaţă în procesiune pe esplanada din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi. La procesiune a participat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, slujitori de la Catedrala mitropolitană şi de la Centrul eparhial Iaşi. La final, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a explicat de ce Sfânta Parascheva şi Sfântul Maxim aduc atâţia oameni în aceste zile la Iaşi. "Sf. Parascheva şi Sf. Maxim Mărturisitorul au reuşit cu mila lui Dumnezeu să depăşească şi să zdrobească lanţul păcatelor, fiind binecuvântaţi de Dumnezeu cu darul Sfântului Duh. Sfinţii atrag atât de multă lume, în primul rând, datorită sfinţeniei lor. Pelerinii se simt ocrotiţi de puterea şi binecuvântarea sfinţilor şi de aceea aleargă spre ei. De aceea credincioşii din toată ţara se îndreaptă spre Iaşi, pentru a-şi aşeza sufletul în mâna Sfintei Parascheva, a Sfântului Maxim, iar mâinile lor să ducă sufletele noastre în faţa Tronului Preasfintei Treimi", a mărturisit IPS Teofan. Peste 2.000 de credincioşi au participat la această procesiune, mulţi dintre ei ajunşi ieri-noapte la Iaşi, aşteptând întreaga noapte pentru a se închina Sfintei Parascheva şi Sfântului Maxim Mărturisitorul. "Vin la această sărbătoare de cinci ani. Mi-am dorit să văd cum este scoasă racla afară. M-am rugat să mă ajute Sfânta şi să se roage pentru izbăvirea mea de necazuri şi pentru sănătate", a declarat Maria Porfir din Moineşti, judeţul Bacău.

Cu Sfânta Parascheva şi Sfântul Maxim pe cale

Pelerinii au participat aseară la Pelerinajul "Calea Sfinţilor", cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, pe traseul Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Biserica "Sf. Nicolae" - Domnesc - Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. În glasul clopotelor şi al toacei, cele două racle au fost purtate pe umeri de preoţii îmbrăcaţi în veşminte. La procesiune au participat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, precum şi arhim Partenie, stareţul Mănăstirii "Sf. Pavel" din Muntele Athos. Peste 5.000 de credincioşi din Iaşi şi din alte zone ale ţării s-au alăturat în rugăciune pelerinajului, intonând, alături de Corul "Basileus" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Vasile cel Mare din Iaşi", troparele celor doi sfinţi, dar şi alte cântări. Cele două racle au fost străjuite de făclii ţinute în mâini de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. Alţi tineri au mers în faţă cu prapuri, felinare, cruci şi steaguri naţionale. Deşi vremea a fost mohorâtă, oamenii au venit în număr mare pentru a fi alături de Ocrotitoarea Moldovei şi de Sf. Maxim. În dreptul Bisericii "Sf. Andrei", Bisericii "Sf. Nicolae" - Domnesc şi Mănăstirii "Sf. Trei Ierarhi" s-au rostit ectenii.

"Particip la acest pelerinaj pentru frumuseţea lui"

Purtând lumânări aprinse şi busuioc, oamenii s-au rugat pentru ca sfinţii purtaţi în procesiune să-i ocrotească şi să-i ajute. "Particip la acest pelerinaj pentru frumuseţea lui. Cred în puterea Sfintei Parascheva. Mi-a plăcut pelerinajul pentru că a fost organizat frumos", a mărturisit Elisabeta Vacaru din Iaşi. "Am venit la Sfânta pentru a mă ruga şi pentru a vedea procesiunea. Plec de aici mai împăcat sufleteşte. Sper ca Sfânta Parascheva să-mi ajute şi să mă ocrotească ca şi până acum", ne-a spus Daniel Leon din Iaşi.

Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Iaşi

Peste 1.000 de credincioşi au participat ieri-dimineaţă la slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană din Iaşi. După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat textul citit în Duminica a XX-a după Rusalii. "Noi suntem aici pentru a ne închina moaştelor Sfintei Parascheva şi Sfântului Maxim Mărturisitorul, recunoscând prin aceasta că ei au receptat chemarea Domnului Hristos care a spus în Evanghelia de astăzi "Tinere, ţie îţi zic, scoală-te". Sfinţii au receptat acest cuvânt, l-au altoit pe inima lor, au înţeles că omul trebuie să se hrănească din Evanghelie ca să fie viu. Îi rugăm pe Sf. Parascheva şi pe Sf. Maxim să fie mijlocitori în faţa Preasfintei Treimi, iar rugăciunea lor să aducă harul lui Dumnezeu asupra noastră şi asupra lumii. Să ascultăm glasul Sfântului Maxim care spune că toate virtuţile îl îndeamnă pe om să dobândească iubirea cea dumnezeiască. Cea mai mare dintre virtuţi, care îl ajută pe om să dobândească iubirea cea dumnezeiască, este rugăciunea curată", a explicat IPS Teofan.

"Să aveţi un pelerinaj cu mult folos duhovnicesc!"

La final, arhim. Partenie, stareţul Mănăstirii "Sf. Pavel" din Sfântul Munte Athos, a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare. "Cu multă bucurie şi profund recunoscători ne aflăm împreună în aceste zile la pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea acestui oraş şi a întregii Moldove. Înalt Preasfinţitul Teofan şi-a dorit ca la hramul Sfintei Parascheva din acest an să fie aduse spre închinare moaştele Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul ce se păstrează de veacuri în Mănăstirea "Sf. Pavel" din Sfântul Munte Athos, de unde venim. Am răspuns invitaţiei Înalt Preasfinţitului Teofan, întrucât multe lucruri bune am auzit despre evlavioasa turmă a Înalt Preasfinţiei Sale şi despre credincioşii creştini ai Moldovei. Pentru ca acest pelerinaj să se poată realiza a fost nevoie de aprobarea Sanctităţii Sale Bartolomeu, care cu bucurie ne-a acordat-o, binecuvântând pelerinajul şi venirea noastră aici, la Iaşi. Slăvim pe Preabunul Dumnezeu pentru această mare binecuvântare. Mulţumim Proniei divine că toate greutăţile legate de acest pelerinaj au fost depăşite. Mulţumim Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, pentru binecuvântarea acordată. Nu în ultimul rând mulţumim călduros Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, care a avut iniţiativa ca sfintele moaşte ale Cuviosului Părintelui nostru Maxim, Marele Mărturisitor, ce a păstrat neştirbită credinţa ortodoxă înaintea împăraţilor şi tiranilor, să fie aduse aici, în mijlocul dumneavoastră. Ne rugăm ca harul Sfântului Maxim să se reverse cu îmbelşugare în inimile noastre ale tuturor, să ne binecuvinteze, să ne dăruiască prisos de bunătăţi duhovniceşti şi să se roage lui Hristos pentru mântuirea sufletelor noastre. Să aveţi un pelerinaj cu mult folos duhovnicesc!", a spus arhim. Partenie.

0 Responses to Urcuşul duhovnicesc al pelerinilor Sfintei Parascheva şi Sfântului Maxim Mărturisitorul

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare