Content feed Comments Feed

Icoana Maicii Domnului "Cea de toți fericită" (6 octombrie)

Publicat de Mihai (admin) joi, 6 octombrie 2011

Icoanele Maicii Domnului prezinta de obicei trei stele, pe umerii si pe capul Fecioarei, simbolizand pururea fecioria Nascatoarei de Dumnezeu: inainte de nastere, in nastere si dupa nastere.
Exista insa cateva icoane ale Maicii Sfinte cu urmatoarele particularitati: in locul stelelor apar cercuri cu chipuri de ingeri, iar vesmintele Maicii sunt decorate cu nori.

Cea mai pomenita dintre aceste icoane, de Biserica Ortodoxa Rusa, este cea din data de 6 octombrie, numita: „Cea de toti fericita” (Ovsepetaia), raspandita in numeroase copii in lume.

Daca multe icoane ale Maicii Domnului au legatura cu fapte minunate concrete, aceasta este o reprezentare a imparatesei cerurilor pornind de la un fragment de Acatist, mai precis, condacul 13 al Acatistului Buneivestiri al Maicii Domnului:

„O, Maica prealaudata, care ai nascut pe Cuvantul, Cel ce este mai sfant decat toti sfintii, primind acest dar de acum, mantuieste de toata ispita si scoate din chinul ce va sa fie pe toti cei ce-ti canta: Aliluia!”


Este una din imaginile Imparatesei Ingerilor, cu coroana, cu Pruncul Sfant la piept, intors spre Maica Sa, cu mainile in dreptul gatului. De aceea apar ingerii in loc de stele si norii de pe vesminte. istorisirea momentului alcatuirii ei s-a pierdut in negura timpului, ramanand doar frumusetea nespusa a unei icoane tainice.

Alte icoane care prezinta aceleasi particularitati (chipurile de ingeri in locul stelelor si norisori ornamentali) sunt: icoana „Arapet” („Araba”) a Maicii Domnului, pomenita la 6 septembrie, care s-a aratat pe vremea cand Sfantul Apostol Toma (pomenit la 6 octombrie) evangheliza Etiopia, Arabia si india; icoana „Piatra Muntelui netaiata de mana” (de pe iconostasul catedralei Schimbarii la Fata din Solovki) si icoana „in nastere fecioria ai pastrat”, 17 octombrie).

Si icoana din Solovki este legata de un icos de Acatist (referitor la profetia lui Daniel, cu piatra ce sfarama idolul, 2, 34-35; si Corinteni 10,4), in plus aparand in aceasta un curcubeu izvorat din sanul Maicii Domnului, semn al legamantului lui Dumnezeu cu omul.

Exista si o reprezentare diferita a icoanei „Ovsepetaia”, referitoare la o alta profetie biblica, despre cei patru evanghelisti, care o inconjura pe imparateasa Cerurilor si pe Prunc, in patru colturi: Matei, Marcu, Luca si Ioan.

Toate icoanele amintite intaresc credinta noastra ca „Noua Eva”, Maria, s-a ridicat mai presus de ingeri, facandu-se pe sine tron si salas al Mantuitorului Hristos.

0 Responses to Icoana Maicii Domnului "Cea de toți fericită" (6 octombrie)

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare