Content feed Comments Feed

Sărbătoarea Botezului Domnului la Iaşi

Publicat de Mihai (admin) sâmbătă, 7 ianuarie 2012

În bisericile de parohie şi de mănăstire din toată Moldova a fost oficiată ieri, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba Aghezmei Mari. La final, oamenii au luat apa sfinţită la casele lor pentru a servi în fiecare dimineaţă până pe 14 ianuarie, când Biserica noastră sărbătoreşte Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Credincioşii din mai multe localităţi din judeţul Iaşi au participat ieri la Sfânta Liturghie de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, în cadrul căreia a fost săvârşită slujba Aghezmei Mari. Cele două slujbe au fost oficiate de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi, dirijat de dr. Costel-Mirel Nechita. În cuvântul de învăţătură adresat spre finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre semnificaţiile praznicului Arătării Domnului. „Creştinul este chemat ca la sărbătoarea Epifaniei să conştientizeze propriul său botez şi apartenenţa lui la Sfânta Biserică. Dumnezeu Tatăl ne spune în Evanghelia de astăzi (n.r. ieri): «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit» (Matei 3, 13-17). Acesta este glasul Tatălui Ceresc îndreptat spre oameni pentru ca aceştia să se deschidă prin credinţă, nădejde şi dragoste către Fiul Său Cel iubit. Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul, adresându-se poporului, spune că Iisus Hristos este «Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii». Sfântul Ioan Botezătorul a spus aceasta, arătând cu mâna spre Iisus Hristos, care venea spre botez şi apoi spre propovăduirea Evangheliei. În Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel ni se spune: «Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat». Aceste cuvinte, mărturie a Sfântului Apostol Pavel, mărturie a Sfântului Ioan Botezătorul, sunt izvoare de apă vie care ar trebui să ne adape şi să ne îmbrace de-a lungul acestui an. Fără de Hristos-Domnul mărturisit de Dumnezeu Tatăl nu putem fi îmbrăcaţi în Botez, în Înviere, în împărăţia cerurilor“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Dorim să ne curăţim sufletele şi trupurile“

După împărtăşirea credincioşilor cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, a fost citită rugăciunea de binecuvântare a prinoaselor. IPS Teofan, alături de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în procesiune până în faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi, unde a început slujba Aghezmei Mari. După cum ne-a relatat căpitanul Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, în curtea sfântului lăcaş au asistat la slujbă peste 1.500 de credincioşi. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a adresat cu acest prilej un cuvânt de binecuvântare celor prezenţi în care în care i-a îndemnat să prelungească Botezul Domnului în viaţa lor. La final, oamenii au luat Agheazma Mare pentru a o duce la casele lor. „Am venit să luăm Agheazmă Mare pentru a gusta din ea. Dorim astfel să ne curăţim sufletele şi trupurile şi să avem sănătate, linişte şi bucurie“, a spus Eugenia Dafiţa din Târgu Frumos. „Ziua Bobotezei din acest an este deosebită, însă trebuie puţină ploaie, după cum a spus şi Înalt Preasfinţitul Teofan în cuvântul adresat. Am luat Agheazmă Mare pentru a stropi casa în care locuiesc, ca să ne dea Dumnezeu sănătate“, a declarat Lenuţa Avram din Iaşi. „În această zi (n.r. ieri) am avut mare linişte şi mângâiere sufletească pentru că am participat la Sfânta Liturghie şi la slujba Aghezmei Mari. Am câteva ceasuri de când stau şi aştept la rând, însă am răbdare pentru că şi Bunul Dumnezeu este răbdător cu noi“, a mărturisit Ioachim Bode din Iaşi. „Am luat Agheazmă Mare pentru a stropi în casă, astfel încât să alungăm răul. M-am bucurat de binecuvântarea slujbei oficiate“, a afirmat Vasile Schiţelnicu din localitatea Valea Adâncă, comuna Miroslava, judeţul Iaşi.

0 Responses to Sărbătoarea Botezului Domnului la Iaşi

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare