Content feed Comments Feed

Tradiţii ortodoxe din întreaga lume de sărbătoarea Epifaniei

Publicat de Mihai (admin) vineri, 6 ianuarie 2012


Sute de credincioşi ortodocşi din Istanbul au participat la Sfinţirea Aghesmei celei mari în Cornul de Aur, din vechea cetate a Constantinopolului.

20 de tineri s-au aruncat în apele mării pentru a scoate Crucea aruncată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I. Apostolos Oikonomou, un credincios de 40 de ani a prins crucea din ape.

În Bulgaria, tinerii se aruncă în râuri şi lacuri pentru a aduce Crucile aruncate de preoţi. În această ţară, în ziua Epifaniei, preoţii se roagă şi sfinţesc culorile corpurilor de armată cu aghiasmă mare. Preşedintele Georgi Parvanov a participat la o asemenea ceremonie la Sofia.

În oraşul muntos Kalofer, din Bulgaria centrală, 200 de bărbaţi îmbrăcaţi în straie naţionale intră în râul îngheţat Tundzha purtând steaguri naţionale, cântând imne populare străvechi şi dansâns un dans lent numit "mazhko horo" . Conduşi de primarul locului, oamenii dansează în apă preţ de o oră împingând sloiurile de gheaţă care plutesc pe râu.

În oraşul Petroşani din România, 1000 de săteni participă la binecuvântarea tradiţională a cailor pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru animalele care ajută atât de mult în lucrarea pământului.

În Istanbul, Patriarhul Bartolomeu I a chemat din nou la toleranţă şi la deschiderea Şcolii Teologice de la Halki, închisă de turci în 1971.

În Kosovo, sârbii minoritari înconjuraţi de albanezi, în enclava Gracanica, taie crengi de stejar şi îşi împodobesc casele cu acestea.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Ioan
Sursa: Associated Press şi http://washingtonexaminer.com

0 Responses to Tradiţii ortodoxe din întreaga lume de sărbătoarea Epifaniei

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare