Content feed Comments Feed

Icoana "Axion estin" a Maicii Domnului (11 iunie, 13 iulie)

Publicat de Mihai (admin) luni, 11 iunie 2012


Icoana „Axion esti” a Maicii Domnului este pomenita in ziua de 11 iunie, cand se comemoreaza minunea aparitiei Arhanghelului Gavriil, cu completarea rugaciunii „Ceea ce esti mai cinstita…". Locul minunii a fost langa schitul Protaton, in apropiere de manastirea Pantocratorului, in chilia unui calugar si a ucenicului sau, la 11 iunie 982.

Dupa aceasta minune, Icoana a fost transferata in biserica Protaton. Chiar si chilia unde a avut loc vizita Arhanghelului a primit numele „Axion esti”. Piatra pe care a scris Arhanghelul ca pe hartie s-a pastrat si a fost dusa prin hotararea Patriarhiei de Constantinopol in palatul imperial „Sfantul Stefan”.

Sfantul Cosma melodul (14 oct.) alcatuise in anul 720 rugaciunea „Ceea ce esti mai cinstita…", intrata rapid in cult. Arhanghelul Gavriil a fost cel prin care Dumnezeu a binevoit sa o completeze, care s-a aratat in chip de calugar ucenicului din Athos. Icoana in fata careia s-au rugat impreuna ucenicul si Arhanghelul era de tip Eleousa, care, pe parcursul rugaciunii si o vreme dupa aceea, a stralucit cu lumina nepamanteasca.

Gavriil Arhanghelul a fost primul care a rostit (sau a cantat) „Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru", urmand abia apoi „Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim". Minunea nu e lucru de mirare, pentru ca „se cuvenea" o rugaciune de preacinstire a Maicii Domnului, alcatuita si de ingeri si de sfinti, pentru Imparateasa ingerilor, cea fara de asemanare intre sfinti.

Cuvintele de inger s-au imprimat in inima ucenicului care le-a dorit scrise spre pastrare. Se cunoaste ca in acest fel s-a aratat cine era calugarul venit in chilie, la privegherea de noapte, caci Gavriil Arhanghelul a scris cu degetul pe o tigla (dupa alte surse, pe o piatra), cuvintele de completare. De-acolo, rugaciunea s-a raspandit in forma completa, in toata Ortodoxia, dupa indemnul mesagerului ceresc.

Mai mult, imnul „Cuvine-se cu adevarat" a fost introdus la putin timp dupa minune in cadrul Sfintei Liturghii, imediat dupa sfintirea darurilor de Paine si Vin. Auzim acum, inaintea Mantuitorului prezent prin Sfintele Daruri, cum se aduce lauda Maicii Acestuia, Theotokos… prin guri de oameni si glasuri ingeresti.

Icoana din chilia ucenicului athonit a fost mutata indata la Karyes.
Si ea, pe langa "tigla", era o marturie a minunii petrecute. Apoi, raspandita (mai ales in Rusia) prin multe copii, a primit numele de „Axion esti" dupa numele rugaciunii, fiind extrem de indragita si iubita. Icoana mai este pomenita impreuna cu Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil, in ziua de 13 iulie.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

0 Responses to Icoana "Axion estin" a Maicii Domnului (11 iunie, 13 iulie)

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare