Content feed Comments Feed

Mănăstirea Golia, premiată la Lisabona

Publicat de Mihai (admin) luni, 11 iunie 2012


Comisia Europeană şi Organizaţia "Europa Nostra" au desemnat Mănăstirea Golia drept câştigătoare a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural. Premiul a fost înmânat delegaţiei conduse de părintele arhimandrit Vitalie Danciu, stareţul mănăstirii, în data de 1 iunie 2012, în cadrul unei ceremonii organizate la Mănăstirea Jerónimos din Lisabona.

Printre cei 28 de câştigători ai premiilor Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural pe 2012, s-a numărat şi Mănăstirea Golia din Iaşi, premiată la categoria "Conservare". Potrivit juriului, restaurarea monumentului a contribuit la dezvoltarea zonei în care se află din punct de vedere educaţional, cultural şi turistic. În acelaşi timp, viaţa celor care trăiesc în mănăstire continuă după acelaşi ritm şi aceleaşi reguli, fiind un exemplu de program de dezvoltare strategică sustenabilă. Cei 28 de câştigători au fost selectaţi dintre 226 de proiecte depuse în 31 de ţări.

La ceremonia de înmânare a premiilor Europa Nostra, organizată pe 1 iunie la Mănăstirea Jerónimos de la Lisabona, au participat preşedintele Portugaliei, Aníbal Cavaco Silva, prinţul de Asturia, Don Felipe, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, şi preşedintele "Europa Nostra", tenorul Plácido Domingo.

La eveniment au participat reprezentanţii celor 28 de proiecte câştigătoare ale celor patru categorii şi anume "Conservare", "Cercetare", "Contribuţii exemplare" şi "Educaţie, formare şi sensibilizare", arhim. Vitalie Danciu fiind singurul cleric prezent la festivitate. Din delegaţia Mănăstirii Golia au mai făcut parte Georgiana Niculescu, managerul proiectului "Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia, Iaşi", şi Ionel Gosav, proiectantul lucrării de restaurare, care a facut şi o scurtă prezentare a proiectului. În afară de participarea la ceremonia de decernare a premiilor, câştigătorii au vizitat mai multe obiective turistice din capitala portugheză şi din împrejurimi şi au fost primiţi la reşedinţa preşedintelui Portugaliei, Aníbal Cavaco Silva.

"Am obţinut premiul pentru că proiectul de reabilitare a Mănăstirii Golia este un proiect viabil, care funcţionează şi se dezvoltă în continuare. După restaurare, numărul turiştilor care ne calcă pragul a crescut considerabil, în "Noaptea muzeelor deschise" având peste 2.200 de vizitatori. Scopul proiectului tocmai acesta a fost: dezvoltarea turistică a mănăstirii, a oraşului şi a Moldovei. Am arătat că monumentele religioase din România nu sunt nişte simple muzee, ci sunt mănăstiri pline de viaţă, cu activitate liturgică permanentă. Este o mare cinste şi o onoare pentru noi şi ne bucurăm că un organism internaţional ne-a recunoscut meritele lucrărilor efectuate", a declarat arhim. Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia din Iaşi.

"Europa Nostra" este o organizaţie paneuropeană ce reuneşte şi reprezintă 250 de organizaţii neguvernamentale şi non-profit din peste 50 de ţări europene, numărând împreună cel puţin 5 milioane de membri, profesionişti şi voluntari, implicaţi în conservarea patrimoniului cultural al Europei pentru generaţiile actuale şi viitoare.


Tehnologie inovatoare pentru lucrările de la Golia


Proiectul de restaurare a Mănăstirii Golia a început pe data de 23 mai 2008, a durat 2 ani şi jumătate, timp în care s-au efectuat lucrări de consolidare şi conservare la calea de tramvai, biserică, turnul de intrare, turnurile de colţ, precum şi la cişmeaua şi Casa memorială "Ion Creangă". Biserica mănăstirii a fost consolidată prin foraje, la temelia bisericii s-a săpat şi s-a făcut din beton şi armătură o grindă specială şi s-au făcut injectări la o parte din parametrul de piatră. De asemenea, turlele au fost întărite cu încrucişări de benzi verticale şi orizontale din fibră de carbon. În ceea ce priveşte turnurile de colţ, acestea au fost consolidate cu centuri perimetrale, cu injectări în masă, suprabetonarea cupolelor, s-au pus olane noi, reţele electrice, lemnăria, duşumelele şi bârnele, toate au fost refăcute. Valoarea totală a proiectului de restaurare a Mănăstirii Golia s-a ridicat la aproximativ 5,2 milioane de euro, Uniunea Europeană contribuind cu circa 3,3 milioane de euro, 1,1 milioane de euro provenind de la bugetul de stat, iar restul de la Consiliul Judeţean Iaşi.

Proiectul de reabilitare a ansamblului Mănăstirii Golia şi a infrastructurii edilitare din jurul acesteia va continua cu restaurarea picturii interioare a bisericii, cu reabilitarea străzilor din jurul mănăstirii, cu iluminarea arhitecturală a monumentului istoric şi cu dotarea cu mobilier urban a zonei din vecinătatea clădirii. Noile lucrări ar trebui să dureze un an, iar noua investiţie costă aproape 4 milioane de euro.

0 Responses to Mănăstirea Golia, premiată la Lisabona

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare