Content feed Comments Feed

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat ieri, 5 aprilie 2009, slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ de la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ. Din soborul celor 15 preoţi şi diaconi a făcut parte şi arhim. Luca Diaconu, exarh al mănăstirilor din judeţul Neamţ. După agapa frăţească ce a avut loc în trapeza mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Teofan a pus piatra de temelie pentru Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ a Schitului de maici din localitatea Buba - Poiana Teiului, ce aparţine de Mănăstirea Petru Vodă.


În cuvântul de învăţătură rostit sutelor de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Teofan a vorbit despre semnificaţia celor două Evanghelii citite în cadrul Sfintei Liturghii. În prima parte a cuvântului său, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre viaţa Sfintei Maria Egipteanca. „Sfânta Maria Egipteanca a stat 47 de ani în pustie. A trăit în păcat câteva decenii, apoi, venindu-şi în fire, ca fiul risipitor, s-a hotărât să se dedice pe sine întru totul lui Dumnezeu. A lăsat frământarea lumii şi 47 de ani a stat în pustie, parcurgând etapele de la păcat, prin pocăinţă, la iertare şi la unirea cu Dumnezeu. Coincidenţa fericită, binecuvântare de la Dumnezeu, face ca 47 de zile să fie şi drumul postului nostru. În postul celor 47 de zile trebuie să fii, la început, conştient de păcatul care te domină, să-ţi dai seama că fără baia pocăinţei nu poţi avea iertare şi, trecând prin curăţia pocăinţei, să te apropii de ziua cea mare a Învierii Domnului Hristos. Întreaga noastră viaţă să fie o trecere de la păcat, prin pocăinţă, la iertare, spre binecuvântarea lui Dumnezeu. Postul are drept finalitate întâlnirea cu Hristos Cel mort, îngropat, dar şi Înviat“, a spus Înaltpreasfinţitul Teofan, care a continuat să vorbească despre semnificaţia Evangheliei din Duminica a V-a din Postul Mare.

„În textul dedicat Duminicii a V-a din Postul Mare, Hristos vorbeşte despre patima şi Învierea Sa. În drumul nostru spre Hristos, spre moartea şi Învierea Lui, avem cea mai mare armă, arma smereniei, şi cel mai mare duşman, mândria. O atitudine smerită te duce împreună cu Hristos la răstignire. Noi suntem prezenţi în gândul lui Dumnezeu, fiecare, în parte. Trebuie să avem nădejde că Dumnezeu ne iubeşte, că Dumnezeu nu ne părăseşte. Avem o cântare foarte frumoasă în ziua de Paşti, numită „Ziua Învierii”. La un moment dat, cântarea spune: „şi unii pe alţii să ne îmbrăţişăm“. Conştiinţa liturgică a Bisericii vrea să spună că nu avem voie să rostim „Hristos a înviat“, dacă nu ne-am îmbrăţişat unii pe alţii“, a continuat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După agapa frăţească ce a avut loc în trapeza mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Teofan a pus piatra de temelie pentru Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ a Schitului de maici din localitatea Buba - Poiana Teiului, ce aparţine de Mănăstirea Petru Vodă. Peste 300 de credincioşi au participat la slujba de sfinţire a noului loc de biserică, la finalul căreia Înaltpreasfinţia Sa a ţinut un scurt cuvânt în care a vorbit despre importanţa ridicării unei noi biserici, menţionând că trebuie să venim în casa Domnului nu numai când avem necazuri, ci şi bucurii; să cerem, dar să şi mulţumim. „Pentru ca viaţa să le fie mai uşoară, monahiile care se vor osteni aici vor avea o biserică alături, ca, atunci când bucuria le va fi mare, să aducă slavă lui Dumnezeu, iar când încercarea le va cuprinde, tot biserica să le fie reazem şi odihnă în zbaterea lor sufletească“, a mai explicat Înaltpreasfinţitul Teofan.

0 Responses to Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Biserica Mănăstirii Petru Vodă din judeţul Neamţ

Trimiteți un comentariu

Vizitați și „Atelier de familie”

ICOANA ZILEI:

Calendar Creștin Ortodox (Doxologia)

Postări populare